Audit

Audit

Az audit jelentése átvizsgálás, vizsgálat: bizonyítékok gyűjtése és értékelése.

De nézzük meg a szabványízű definíciót, mert nagyon pontos:

Módszeres, független és dokumentált folyamat objektív bizonyíték megszerzésére és objektív értékelésére annak meghatározására, hogy az auditkritériumok milyen mértékben teljesülnek.

auditkritérium (ha már az előbb emlegetve lett): Hivatkozási alapként használt irányvonalak (politikák), eljárások vagy követelmények összessége, amellyel az objektív bizonyítékot összehasonlítják.

Azaz: mit írtunk elő a rendszerben? És az, ami megvalósult, az előírások szerinti-e?

Egy audit lehet belső audit (első fél általi), vagy külső audit (második vagy harmadik fél általi) és lehet együttes (kombinált) audit vagy közös audit.

Belső audit

A belső auditokat, amelyeket néha első fél által végzett auditoknak is neveznek, maga a szervezet végzi, vagy az ő megbízásából végzik a vezetőségi átvizsgáláshoz és más belső célokra. A függetlenség bizonyítható az auditált tevékenységért viselt felelősségtől való mentességgel.

Azaz: valakinek a saját tevékenysége nem auditálható

Külső  auditok – harmadik feles auditok

A külső auditok azok, amelyeket általában második és harmadik fél által végzett auditnak neveznek. Második fél által végzett auditokat olyan felek hajtanak végre, amelyek érdekeltek a szervezetben, például annak vevői vagy általuk megbízott más személyek.

Harmadik fél által végzett auditokat külső, független auditáló szervezetek hajtanak végre, például olyanok, amelyek tanúsítványt adnak ki/regisztrációt vezetnek a megfelelőségről vagy kormányzati intézmények.

(a legtöbb tisztázás a Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár (ISO 9000:2015) -ból származik)

Ki végezhet auditot?

Auditot auditor végezhet. Na de  ki lehet auditor? Akinek megvan a felkészültsége az audit végrehajtására. Az auditori oklevél csak 1 elem, de ezen kívül kell még kompetencia az auditált területre való rálátás, jó kérdezőtechnika, képesség a bizalmi légkör megteremtésére, a vizsgáztatás érzésének elkerülése – sokrétű  a dolog.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Auditterv

Minőségirányítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük