Statisztikai folyamatszabályozás – SPC

Statisztikai folyamatszabályozás – SPC

A statisztikai folyamatszabályozás (SPC – Statstical Process Control) a folyamatok minőségének és stabilitásának nyomon követésére és értékelésére szolgál, a folyamatok végrehajtását statisztikai módszerekkel elemezi.

A minőség változását gyorsabban és sokkal könnyebben lehet észlelni, mint azt, amikor a gyártás már nem stabil, esetleg nem is megfelelő.

Az SPC a vevői követelményeknek megfelelő, stabil folyamatparaméterek mentén előállított, magas és állandó minőségkövetelményű terméket eredményez, a folyamatok megfelelő kontrol alatt tartásával.

Az SPC két fő célja:

 • Egy folyamat megfelelő szabályozottságának értékelése: Az SPC segítségével meghatározható, hogy egy folyamat stabil, vagyis a választott, a folyamat megfelelő működését leíró jellemzői
  • idővel nem változnak
  • véletlenszerűen nem ingadoznak
  •  és nem változnak trendszerűen sem.

Ha a folyamat megfelelően szabályozott, akkor a minőségi problémákat megelőzni lehet; ha a minőségi problémákat megelőzni mégsem sikerül, azonosítani lehet azokat (például az ismétlődő mintákat) és helyesbítő, illetve megelőző intézkedéseket lehet bevezetni.

 • A folyamat teljesítményének értékelése: Az SPC segítségével meghatározható, hogy egy folyamat teljesítménye megfelel-e a követelményeknek. Ha a teljesítmény nem megfelelő, akkor a folyamatot, vagy a folyamatot támogató szupport folyamatokat módosítani kell.

A statisztikai folyamatszabályozás különböző statisztikai módszereket alkalmaz, amelyeket általában a következőkre osztanak:

 • Szabályozó kártya: A szabályozó kártya grafikonokat használ a folyamatjellemzők változásainak nyomon követésére. Ha a folyamat jellemző értékei a szabályozott határok között maradnak, akkor a folyamat szabályozottnak tekinthető.
 • Folyamatképesség-mérés: A folyamatképesség-mérés statisztikai mutatókat használ a folyamat teljesítményének értékelésére. Ezek a mutatók megmutatják, hogy a folyamat milyen mértékben képes a követelményeknek megfelelni.
 • Folyamatfejlesztés: A folyamatfejlesztés olyan módszerek összessége, amelyek a folyamatok hatékonyságát és termelékenységét javítják. Az SPC-t gyakran használják a folyamatfejlesztési projektek részeként.

Az SPC előnyei

számos előnnyel jár a vállalatok számára, beleértve:

 • Javított minőség: Az SPC segít a vállalatoknak a termékek és szolgáltatások minőségének állandóan tartásában és javításában.
 • Csökkentett költségek: Az SPC segíthet a vállalatoknak a hibák és visszahívások költségeinek csökkentésében, a selejtköltség megjelenésében, de még a selejt kezelési költségeinek mérséklésében is
 • Növelt hatékonyság: Az SPC segíthet a vállalatoknak a termelékenység és a hatékonyság növelésében, mivel a folyamat kapacitásai csak a jó termékek gyártására fordítódnak

Az SPC egy hatékony eszköz, amely segíthet a vállalatoknak a minőségi célok elérésében. A folyamatszabályozás fontos része a vállalatok minőségbiztosításának, legfőképpen a tömeggyártással foglalkozó vállalatok esetében. Ez a módszer tökéletes a szériában gyártott termékek ellenőrzésére.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Minőségirányítás tanácsadás

Minőségirányítási rendszer bevezetése

Folyamatfejlesztés

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Hatékonyság

Versenyképesség

Termelékenység

One thought on “Statisztikai folyamatszabályozás – SPC”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük