Üzletmenet folytonosság

Üzletmenet folytonosság jelentése

Üzletmenet folytonosság során azt biztosítja a vállalat, hogy a kritikus folyamatai nem állnak le, illetve leállás esetén vagy helyettesítő alternatívák vagy a gyors újraindulás, gyors újraindítás lehetősége fennáll.

Az üzleti folytonosság angolul Business Continuity and Disaster Recovery (teljes kifejezéssel Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa-helyreállítás) (más formában üzletmenet–folytonosság (Business Continuity Management röviden BCM) végső kedvezményezettje a vállalat vevőköre, amely garanciát kap arra, hogy a saját üzleti folyamatai zavartalanul futnak.

Az Üzletmenet-folytonosság definíciója

„A vállalat azon képessége, hogy előre meghatározott, elfogadható szinten folytassa a termelést, vagy a szolgáltatást egy kárt okozó eseményt követően.”

(ISO 22301)

Üzletmenet folytonosság tanácsadás folyamata

Üzletmenet folytonosság folyamatauditja

A szervezet jelenlegi állapotának feltérképezése, az üzleti folytonosság már megvalósított, folyamatban lévő és tervezett elemeinek a beazonosítása, az üzleti folytonosság fenntartása érdekében felépített folyamatok, eljárások és tervek vizsgálata hatékonyság és eredményesség szempontjából.

Üzletmenet hatások elemzése, angolul Business Impact Analysis – BIA

Milyen üzletmenet hatások értékelése szükséges? Ezek lehetnek ’hagyományos’ váratlan események, mint a csőtörés, áramkimaradás, vihar hatásai, de lehetnek egészen más típusúak is: ez olyan beszállító kiesése, akinek a termékének vagy szolgáltatásának a helyettesítése nem megoldható; lehet akár egy kulcsszemély kiesése hosszabb időre, operátorhiány és ennek kezelése

Fenyegetések és sebezhetőségek értékelése

Meglévő védelmi intézkedések értékelése és költség / haszon elemzés

Kritikus folyamatok azonosítása

Üzletmenet folytonosság tanácsadás eredménye és kimenetei

Az üzletmenet folytonosság tanácsadás igénybe vételét követően a leállások száma és a  leállások ideje csökken és/vagy akár meg is szűnik, a szervezet ellenállóképessége nő, az ellátási láncok zavarai kezelhetők lesznek, a vállalat sebezhetősége csökken, a válságállóság nő, a munkatársak biztonságérzete szintén emelkedik. Szintén emelkedik a vállalat helyreállítási képessége: egyre könnyebben lesznek kezelhetők az üzletmenet problémái, a leállások, a potenciális leállások. A vállalat képes lesz a felmerülő vészhelyezetek kezelésére.

Az üzleti folytonosság tanácsadás részeként elkészítjük a céggel közösen a következő dokumentumokat (ezek gyakorlatilag az üzletmenet folytonosság forgatókönyvei):

  • Katasztrófa-utáni helyreállítási tervek (Disaster Recovery Plan – DRP)
  • Üzletmenet folytonossággal egy nemzetközi szabvány foglalkozik: ISO 22301 Üzletmenet-folytonossági irányítási rendszer.

Kétféle módon lehet ennek megfelelően Üzletmenet folytonossági rendszert kiépíteni: az ISO 22301 szabványnak megfelelően, vagy a szabvány nélkül kiépítve az Üzletmenet-folytonossági és katasztrófa-helyreállítási rendszert.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

Szervezetfejlesztés

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

 

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]