MES bevezetés projektmanagementje - a sikeres vállalatirányításért

Mit jelent a MES?

Angolul Manufacturing Execution System, röviden MES, magyarul termelésirányítási rendszer, gyártás végrehajtási rendszer – a gyártási folyamatokat támogatja és ellenőrzi.

A MES rendszerek a (főleg) gyártási adatokat gyűjtik és elemzik, és ezeket az információkat felhasználják a gyártási folyamatok optimalizálásához.

A MES rendszer elemei tipikusan a gyártástervezés / gyártásütemezés, gyártás végrehajtása és a gyártás nyomon követése. Ahol a gyártásban képernyőn elvárt-teljesített darabszámokat látunk, ott általában MES rendszer adja ennek alapját. Ha a gyártmányok készültségi szintje ki van jelezve (85% / 100%) az is általában eg MES rendszerből érkezik.

A MES -ben lehet / szokás definiálni még logisztikai modulokat, akár teljes logisztikai megoldást is (polc szintű raktározás megvalósítása, termék nyomon követés RFID alapon vagy vonalkóddal, vagy lézergravírozott azonosítóval, termék és beépülőinek az összerendelése), minőségbiztosítási modult, kompetencia-mátrixot.

Miben más akkor mégis a MES rendszer, mint az ERP rendszerek (pl. SAP)? Az ERP -k fő rendezési elve a pénzügyi megközelítésen alapul, míg a MES rendszer a gyártás kiszolgálására koncentrál.

Meggyőző érvek a MES bevezetés projektmanagementje szolgáltatásunk mellett

A MES bevezetés egy komplex és összetett folyamat, amely széleskörű szakértelmet és mély tapasztalatot igényel. A MES bevezetés projektmanagementje szolgáltatásunk megkönnyíti a vállalatok számára ezt a folyamatot, és segít elérni a bevezetés céljait. >> egy sikeres MES rendszert.

A MES projektmenedzsment szolgáltatásunk számos előnnyel jár a vállalatok számára, például:

 • Hatékony és sikeres bevezetés: A MES bevezetés projektmanagementje szolgáltatásunk segít a vállalatoknak a bevezetés folyamatának hatékonyabbá és sikeressé tételében. Tapasztalatunk és támogatásunk révén a vállalatok elkerülhetik a leggyakoribb rendszerbevezetési  hibákat, és megvalósíthatják a MES bevezetés céljait.
 • Csökkenő költségek: A MES projektmenedzsment szolgáltatásunk segít a vállalatoknak a MES bevezetés költségeinek csökkentésében. A vállalatok hatékonyabban használhatják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat, és elkerülhetik a felesleges kiadásokat.
 • Megnövekedett versenyképesség: A MES bevezetés számos előnnyel járhat a vállalatok számára, amelyek növelhetik a versenyképességüket. A szolgáltatásunk segítségével a vállalatok ezeket az előnyöket gyorsabban és hatékonyabban érhetik el.

Kinek ajánljuk MES bevezetés projektmanagementje szolgáltatásunkat?

A szolgáltatásunkat minden olyan vállalatnak ajánljuk, amely megfontolja a MES bevezetését. A szolgáltatásunk különösen hasznos lehet a következő vállalatok számára:

 • Induló vállalatok: A MES bevezetés segíthet az új vállalatoknak a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételében.
 • Vállalatok, amelyek növekedés előtt állnak: A MES bevezetés segíthet a növekedés előtt álló vállalatoknak a gyártási kapacitásuk növelésében és a termelékenységük javításában.
 • Gazdasági társaságok, amelyek versenyképességüket szeretnék növelni: A MES bevezetés segíthet a vállalatoknak a versenyképességük növelésében azáltal, hogy hatékonyabbá teszik a gyártási folyamataikat, javítják a termelékenységüket és csökkentik a költségeiket.

MES implementáció folyamata

A MES bevezetés folyamata több lépésből áll, amelyeket a következőképpen lehet összefoglalni:

Termelésirányítási rendszer bevezetés előkészítés

A MES előkészítése lépésben meg kell vizsgálni a vállalat igényeit és lehetőségeit, valamint ki kell dolgozni a MES bevezetés stratégiáját és a projekttervet / ütemtervet. Fontos meghatározni a bevezetés céljait, a várható eredményeket, valamint a MES bevezetéséhez szükséges erőforrásokat.

MES konfigurálás

Ebben a lépésben a termelésirányítási rendszert a vállalat igényeihez kell konfigurálni / lokalizálni. Ez magában foglalja a gyártási folyamatok és adatok felmérését, az azokból származó inputokat.

A MES rendszer konfigurálása a legkritikusabb feladat, hiszen a MES rendszert fejlesztő cég egy alapofuncionalítást forgalmaz, annak lokalizációjával válik az egy hasznos és hatékony eszközzé a vállalat birtokában.

MES tesztelés

A MES szoftver tesztelés során meg kell győződni arról, hogy a rendszer megfelelően működik. Ez magában foglalja a rendszer szimulált és valós környezetben történő tesztelését.

MES bevezetés

A MES alkalmazása során a MES rendszert üzembe kell helyezni a gyártási folyamatban. Mi kell ehhez: a rendszer használatának oktatása a dolgozók számára, a szükséges eljárások és munkautasítások megalkotása.

MES használat, MES beépítése az addigi folyamatokba

A használat során a rendszert a gyártási folyamatok optimalizálására kell használni. Ez magában foglalja a rendszer által biztosított adatok és információk elemzését, valamint a gyártási folyamatok megfelelő beállítását.

MES bevezetés eredménye

A MES implementáció számos előnnyel járhat a vállalatok számára, többek között:

 • Hatékonyabb gyártási folyamatok
 • Javult termelékenység
 • Csökkent költségek
 • Javuló minőség
 • Jobb döntéshozatal, átláthatóbb, mutatószám alapú működés, norma szerinti gyártás; kezelhető elemekre lebontott adatok
 • Megnövekedett versenyképesség

A MES bevezetés eredményei a vállalat méretétől, az iparágától és a bevezetési stratégiától függően változhatnak. Azonban a legtöbb esetben a MES bevezetés jelentősen javítja a vállalatok működési hatékonyságát.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Minőségirányítás tanácsadás

Folyamatfejlesztés

Okosgyár

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások