Társadalmi felelősségvállalási jelentés

Társadalmi felelősségvállalási jelentés

A társadalmi felelősségvállalási jelentés (más néven fenntarthatósági jelentés vagy CSR-jelentés) a vállalat társadalmi és környezeti hatásával kapcsolatos tevékenységeit és teljesítményét mutatja be. A jelentés célja, hogy tájékoztassa az érintett feleket a vállalat felelősségvállalásáról, átláthatóságot biztosítson a tevékenységeivel kapcsolatban, és bemutassa a fenntarthatóság terén elért előmenetelét.

Társadalmi felelősségvállalási jelentés tartalma

A társadalmi felelősségvállalási jelentés részben marketingeszköz; a fenntarthatóságban elért eredményeket összegzi; de számszerűsíthető eredményeket is tartalmaz; a következő témákat összefoglalva:

Bevezetés és bemutatkozás

A vállalat bemutatása, annak küldetése és értékei, valamint a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségét.

Társadalmi és környezeti teljesítmény

Ez a rész a vállalat tevékenységének társadalmi és környezeti hatásával foglalkozik. A vállalatok specifikus mutatók segítségével mérik és mutatják be teljesítményüket ezen a területen, ilyen például a GRI, Global Reporting Initiative; magyarul

Társadalmi felelősségvállalási programok és kezdeményezések

A vállalat társadalmi felelősségvállalási tevékenységeit mutatja be. Ide tartozhatnak a helyi közösségek támogatását célzó adományok, önkéntes programok és projektek, a környezetvédelmi kezdeményezések, valamint a munkahelyi etikát és a felelős beszerzési gyakorlatokat elősegítő programok.

Vállalatirányítás és kötelezettségvállalás

A vállalat társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek irányítása és felügyelete. Ide tartozik a felelősségi körök meghatározása, a célkitűzések és célok meghatározása, valamint a teljesítmény mérésének és nyomon követésének módja.

Jövőbeli stratégia, tervek és kilátások

A jövőbeli stratégia, tervek és kilátások kiterjedhetnek a vállalat jövőbeli társadalmi felelősségvállalási céljaira és törekvére a következő területekre mutatja be a társaság felelősségét: emberi jogok; helyes munkaügyi gyakorlat, környezetvédelem és klímavédelem, tisztességes működési gyakorlat, fogyasztói kérdések: a fogyasztói jogok tiszteletben tartása; illetve közösségi részvétel és fejlesztés.

Társadalmi felelősségvállalási jelentés top témák

A fókusz lehet a karbonlábnyom (cégek karbonlábnyoma (CCF Corporate Carbon Footprint) vagy karbonlábnyom (más néven szénlábnyom), azaz product carbon footprint (or PCF); de például a helyes munkaügyi gyakorlat mindig kockázattal jár: elég egy baleset, aminek híre megy, és az addig fenntarthatósági marketing eredményeket romba döntheti.

A társadalmi felelősségvállalási jelentések egyre fontosabb szerepet játszanak; és egyre nagyobb a nyomás a cégeken: ezek elkészítésére és publikálására. Segíthetnek a vállalatoknak a hírnevük javításában, a befektetők és ügyfelek vonzásában, valamint a munkavállalói elkötelezettség erősítésében. Ezenkívül a társadalmi felelősségvállalási jelentések arra is ösztönözhetik a vállalatokat, hogy javítsák társadalmi és környezeti teljesítményüket.

Számos keretrendszer és irányelv áll rendelkezésre a társadalmi felelősségvállalási jelentések elkészítéséhez. A legnépszerűbbek közé tartoznak a Global Reporting Initiative (GRI) Standards és a Sustainability Accounting Standards Board (SASB) Standards.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Társadalmi Felelősségvállalás (CSR)

Fenntarthatóság tanácsadás

ESG tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz, LkSG

GRI

ESG

Fenntartható fejlődési célok

Társadalmi felelősségvállalás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük