Fenntartható fejlődési célok

Fenntartható fejlődési célok

A Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDG) 17 egymással összefüggő célból álló keretrendszert alkotnak, amelyeket az ENSZ 193 tagországa 2015-ben fogadott el.

A Fenntartható Fejlődési Célok a szegénység felszámolásától, az éhezés megszüntetésén át az egészségügyi ellátás javításáig, a minőségi oktatás biztosításáig, a nemek közötti egyenlőség megteremtéséig, a tiszta vízhez és higiénés körülményekhez való jutás elősegítéséig és még sok cél megteremtéséig terjednek.

A Fejlődési Célok története és fejlődése

A Rio de Janeiro -i, Környezet és fejlődés ENSZ konferencia, a Föld-csúcs alapozta meg a fenntartható fejlődést még 1992 -ben.

Ezt követte a Rio+20 konferencia 2012-ben. A második riói konferencia legnagyobb eredménye a globális fenntartható fejlődési célok meghatározásáról szóló egyezmény, tulajdonképpen az elkötelezettség megerősítése a fenntartható fejlődés iránt.

A Millenniumi Fejlesztési Célok következő lépése az ENSZ 70. közgyűlése volt, ahol Agenda 2030 néven elfogadták az új fenntartható fejlődési keretrendszert; angolul a The 2030 Agenda for Sustainable Development dokumentumot.

Mik ezek az SDG -k konkrétan?

A fenntarthatósági célok magyarul

Fenntartható fejlődési célok

1.      A szegénység felszámolása

2.      Az éhezés megszüntetése

3.      Egészség és jólét

4.      Minőségi oktatás

5.      Nemek közötti egyenlőség

6.      Tiszta víz alapvető köztisztaság

7.      Megfizethető és tiszta energia

8.      Tisztességes munka és gazdasági növekedés

9.      Ipar, innováció és infrastruktúra

10.    Egyenlőtlenségek csökkentése

11.    Fenntartható városok és közösségek

12.    Felelős fogyasztás és termelés

13.    Fellépés az éghajlatváltozás ellen

14.    Óceánok és tengerek védelme

15.    Szárazföldi ökoszisztémák védelme

16.    Béke, igazság és erős intézmények

17.    Partnerség a célok eléréséért

Minden cél mellé a megfelelő mutatószámot, alcélt, más néven eszközcélt rendelt az UN, szám szerint 169 -et (ezekre angol nyelven target -ként hivatkozik a dokumentum).

A célok elérése 2030-ig ambiciózus cél, de elengedhetetlen a bolygó és az emberiség jövője szempontjából. A fenntarthatósági célok elérése érdekében globális összefogásra van szükség, amely magában foglalja a kormányokat, a vállalkozásokat, a civil szervezeteket és a polgárokat: mindenkinek ki kell vennie a részét.

Magyarország SDG céljai

Magyarország elkötelezettséget mutat az SDG-k elérésére. A Kormány 2013-ban fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát, „A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója” címmel, Magyarország 2012–2024-es időszakra szóló Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiája (röviden: Keretstratégia) néven; amelyet a 18/2013. (III. 28.) OGY határozat hirdetett ki.

Magyarország SDG eredményei

Az eredményeket egy nagyon beszédes infograikában lehet megismerni:

https://unstats.un.org/UNSDWebsite/undatacommons/countries?p=country/HUN

Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia az SDG-k hazai megvalósításának ütemtervét határozza meg. A Stratégia 10 kiemelt célt és 74 célt fogalmaz meg, amelyeket 2030-ig kell elérni.

Magyarország az SDG-k elérése terén már eddig is elért eredményeket. Például a szegénység mértéke 2010 óta jelentősen csökkent, a gyerekek iskolába járásának aránya pedig meghaladja a 99%-ot. Azonban még sok tennivaló van hátra.

A klímaváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem, az egyenlőtlenségek csökkentése és a befogadó társadalmak megteremtése továbbra is kiemelt feladatot jelent.

Az SDG-k elérése mindannyiunk felelőssége, hozzájárulhatunk a célok eléréséhez a mindennapi életükben tett tudatos döntésekkel. Például a fenntartható termékek vásárlása, víztakarékossággal, az energiatakarékosság és a hulladékcsökkentés egyszerűen elérhető teendők, amelyek összeségében nagy előrelépést jelentenek – minél többen teszünk ezért; annál nagyobb eredményt elérve.

A Fenntartható Fejlődési Célok elérése közös felelősségünk. A célok elérésével egy jobb jelent építhetünk magunknak és jobb jövőt a következő generációk számára.

Fenntartható Fejlődési Célok listája angolul

No poverty

Zero hunger

Good health and well-being)

Quality education

Gender equality

Clean water and sanitation

Affordable and clean energy

Decent work and economic growth

Industry, innovation and infrastructure

Reduced inequalities

Sustainable cities and communities

Responsible consumption and production

Climate action

Life below water

Life on land

Peace, justice, and strong institutions

Partnerships for the goals

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük