Költségcsökkentés a gyártásban

Költségcsökkentés a gyártásban

A gyártási költségek folyamatos csökkentése egy fontos növekedési és versenystratégia a vállalatok számára, a versenyképesség és nyereségesség növelése érdekében, de akár a tartós siker eléréséért.

A gyártási költségek okai

A gyártási költségekre számos tényező van jelentős hatással: az anyagok, a munkaerő, a gépek és az energia költségei, az általános működés (támogató folyamatok) vetített költségei; az épület és annak járulékos költségei – összefoglalva, direkt és indirekt költségek; és erre jön még rá a profit.

Gyártási költségcsökkentés területei

A profit növelése érdekében a költségek csökkenthetők, ennek a területeit próbáljuk meg felskiccelni.

Anyagmegtakarítás

Az anyagköltségek alapelv szerint úgy csökkenthetők, ha a felhasznált anyag mennyiségét csökkenjük (hatékonyabb receptúra, precízebb anyagdarabolás – kevesebb hulladék, vagy olcsóbb anyagok használata.

De ha tovább és mélyebbre ásunk, lehet vizsgálni azt, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre, van-e még a specifikációban tartalék.

Munkaerőmegtakarítás

A feladatok automatizálásával a vállalatok csökkenthetik a munkaerőköltségeket. Ha a feladatok egy részét vagy egészét robot vagy automatika végzi; nem szükséges operátori közreműködés vagy felügyelet – vagy az operátori feladat lehet könnyebb, kevésbé összetett. A szerelési műveletek egy részét könnyen lehet automatizálni – ami időt és költséget takarít meg.

Kapacitásmegtakarítás – hatékony ciklusidő

A gépek költsége azzal csökkenthető, hogy hatékonyabb, energiatakarékosabb, nagyobb műveleti sebességű gépeket használunk, vagy ’csökkentjük’ a gépek használatát: gyorsabb felfűtési vagy hűlési időt érünk el, növeljük a ciklusidőt, optimalizáljuk a paramtéreket.

Energiamegtakarítás

A vállalati energiaköltségek csökkenthetők azáltal, hogy hatékonyabb energiaforrásokat használunk, vagy csökkentjük az energiafogyasztást. Például egy élelmiszeripari gyár csökkentheti az energiaköltségeket azzal, hogy napelemeket használ az energiatermeléshez, hőcserélőt alkalmaz a szellőztetésben, recirkuláltatja és tisztítja a mosóvizet.

Indirekt költségmegtakarítás

Beszerzési költségek csökkentése

A beszerzés folyamatos feladata a beszerzési költségek csökkentése, versenyképes árak felkutatása. Ma már az árösszehasonlító alkalmazások és weboldalak erre nagyon jó lehetőséget kínálnak, de akár a volumen növelésével is jobb, sávos árat vagy nagyobb kedvezményt lehet elérni. De ha nézzük a szállítási költségeket, itt is van lehetőség. A bérelni kontra megvenni valamit mindig jó lehetőség: ha a tiszta üzem fenntartása a feladat, lehet, hogy nem kell ehhez szőnyegeket venni, a mosásukról gondoskodni, stb – vagy, lehet bérelni ezeket; minek feleslegesen lekötni a tőkét, minek felesleges folyamatokat behozni a működésbe (a buy or rent kérdése…) – csináljuk azt, amihez értünk, és amiből a legtöbb nyereség származik.

Beszállítókkal való együttműködés

Kiemelten fontos, hogy a beszállítókkal az együttműködés tartóssága, a vevői követelmények beépítése a működésbe, és a folyamatos költségcsökkentés egyszerre valósuljon meg.

Fontos, hogy nem a bevált kapcsolatok lecserélése a feladat, hanem a megfelelő együttműködés: a jó beszállító az, aki folyamatosan keresi a költségcsökkentés és a fenntarthatóság lépéseit; és van lehetősége arra, hogy a saját költségének csökkentéseit meg tudja osztani a vevőivel. Ez lehet az alapja a hosszú távú szerződések kötésének a beszállítókkal – amiben rögzíteni lehet a közös fejlődést.

Készlettartási költségek csökkentése

A cég csökkentheti a készlettartási költségeit azáltal, hogy csökkenti a készletmennyiséget, vagy javítja a készletkezelést, gyorsítja a készletforgás sebességét – így a tőke nincs lekötve a készletekben.

Selejt költségek csökkentése

A vállalat csökkentheti a hibázási költségeket (COPQ, cost of poor quality) azáltal, hogy javítja, sőt, inkább precízebbé teszi a minőségellenőrzést és a termelési folyamatokat.

A gyártási költségek csökkentése összetett folyamat, amelyhez a vállalatoknak átfogó megközelítést kell alkalmazniuk. A költségcsökkentési lehetőségek azonosításához alaposan és folyamatsan vizsgálni kell a termelési folyamatokat, és azonosítani kell a potenciális megtakarítási területeket.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Gyártási folyamat kialakítása tanácsadás

Okosgyár

SMED tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

KAIZEN

Veszteségek

WCM – World Class Manufacturing

Benchmarking

SWOT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük