WCM – World Class Manufacturing

WCM – World Class Manufacturing

A World Class Manufacturing (WCM, jelentése: világszínvonalú gyártás) kifejezés a gyártási folyamatok kiválóságára összpontosít. Vezetési filozófia, amely olyan elveket és gyakorlatokat foglal magában, amelyek segítségével a gyártók világszínvonalon, a legjobb, legköltséghatékonyabb termékeket állítják elő.

A WCM nem csupán egyetlen megközelítés vagy technika, hanem különböző technikák és módszertanok gyűjtőfogalma, melyek folyamatos fejlesztésre ösztönzik a gyártási és a support műveleteket.

A WCM definíciója a folyamatos megújulás, így minden felsorolás ezzel kapcsolatban a leírásakor idejétmúlttá válik!

A WCM céljai

  • Minőség: Zéró hibás gyártásra törekszik a folyamatos fejlesztés és a minőségellenőrzés beépített módszereinek alkalmazásával. A 0 hiba filozófia azért jó, mert nem kell a selejtet kezelni, nincs utómunka: ha a termék elősre jó, eladható a vevőnek, a nem jó vagy nem elég jó termék költséggel jár.
  • Költségcsökkentés: A pazarlás minimalizálására és a hatékonyság maximalizálására összpontosít a vállalat a felesleges tevékenységek, selejtek és készletállomány csökkentésével – azaz LEAN eszközöket alkalmaz, veszteségek -et csökkent
  • JIT, azaz just in time teljesítés: A megbízható és pontos időben történő szállításra helyezi a hangsúlyt a gyártási folyamatok optimalizálása és a rugalmas reagálóképesség fejlesztése révén.
  • Munkabiztonság: A munkavállalók biztonságát és egészségét helyezzük előtérbe a megfelelő munkakörülmények kialakításával és a kockázatok minimalizálásával.
  • Folyamatos fejlesztés: A LEAN filozófiájára építünk, amely a folyamatos javítás elvét hirdeti. Ennek értelmében a WCM arra ösztönzi a vállalatokat, hogy folyamatosan keressék a munkafolyamatok tökéletesítésének lehetőségeit.

WCM alapelvei és WCM módszerek

  • 5S

SEIRI: Kiválasztás. (Szükségtelen dolgok eltávolítása a munkaterületekről )

SEITON: Elrendezés (Szükséges dolgok használati rendje és gyakoriság szerinti elrendezése)

SEISO: Tisztántartás (Takarítás, tisztítás, tisztántartás)

SEIKETSU: Egységesítés ( Az első 3S szabványosítása és fenntartása)

SHITSUKE: Fenntartás (Jó munkamorál, fegyelem, nevelés, a munkaterületek folyamatos fejlesztése )

  • LEAN Manufacturing: A pazarlás minimalizálása a folyamatok optimalizálásával.
  • Just-in-Time (JIT): A pontosan szükséges mennyiségű anyag pontos időben történő beszerzése; illetve a termék időben a vevőkhöz juttatása, minden készletben rejlő veszteség felszámolásával

WCM trendek

A World Class Manufacturing (WCM) területe (definíció szerint) folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik a változó ipari igényekhez. Ami tegnap még a LEAN módszertant, a TPS -t; azaz a Toyota production systemet jelentette, az ma már sokkal összetettebb. Összegyűjtöttük; mik a mai WCM trendek.

Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) a WCM-ben

Az AI és ML ma már sokkal nagyobb szerepet játszik a WCM-ben. A technológiákat olyan területeken alkalmazzuk, mint a prediktív karbantartás, a minőségellenőrzés és a folyamatoptimalizálás. Az AI és ML segít a gyártóknak a problémák előrejelzésében és a hatékonyság javításában.

Adatvezérelt döntéshozatal

A WCM egyre inkább az adatvezérelt döntéshozatalra összpontosít. A valós idejű adatok elemzésével jobban megérthető és elemezhető egy folyamat, hiszen így a folyamat nemmegfelelőségét nem a rossz termék mutatja meg; hanem egy mért-megfigyelt érték eltérése a sorozatban végzett, figyelt és elemzett mérésektől – ezzel megelőzzük a selejt létrehozását, és időben be tudunk avatkozni a folyamatba.

Az adatvezérelt döntéshozatalhoz persze kellenek a megfelelő szoftverek is; ma már a stand alone gépek vezérlése nem elég; ehhez kell egy kiszolgáló vezérszámítógépes rendszer vagy MES termelésirányítási rendszer;

A munkatársak bevonása

A sikeres WCM megvalósításhoz elengedhetetlen a munkatársak bevonása. Olyan megoldást kell keresni, amelyekkel ösztönözhetjük a kollégákat a folyamatos fejlesztésben való részvételre, például a Kaizen javaslatrendszer bevezetésével.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont a gyártási láncokban. A WCM-rendszerek ma már nem létezhetnek fenntarthatósági elemek nélkül, ezek segítenek a vállalatoknak a hulladék csökkentésében, az energiafogyasztás optimalizálásában és a környezetre gyakorolt hatások minimalizálásában, a teljes beszállítói láncban.

A trendek azt mutatják, hogy a WCM továbbra is fejlődik és alkalmazkodik a 21. századi gyártási kihívásokhoz. A rugalmasság, az adatvezérelt döntéshozatal és a fenntarthatóság hangsúlyozásával a WCM segíthet a gyártóknak versenyképessé válni a globális piacon, valamint fenntartható módon működni a minőség, a hatékonyság és a dolgozói elkötelezettség javításával; a költségcsökkentésen keresztül.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Tartós siker tanácsadás

Okosgyár

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Folyamatszabályozás

Támogató folyamat

QA-QC-QM

Poka-yoke

PDCA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük