Ipar 4.0

Ipar 4.0

Mit jelent az Ipar 4.0? A negyedik ipari forradalmat, rövidítve 4IR -t (angolul Fourth Industrial Revolution). Lényege a hálózatba kapcsolt gyártás, azaz a digitalizált gyártás és a digitalizálás. Eleme lehet például egy MES (angolul MES, Manufacturing Execution System, azaz magyarul gyártás végrehajtási rendszer), intelligens munkaállomás, a nyomon követehetőség új elemei: RFID alapú nyomonkövetés, robotok hálózatba kapcsolva, valós idejű adatok kezelése és azonnali döntéshozatal.

Mi volt az IPAR 1.0, IPAR 2.0, IPAR 3.0?

IPAR 1.0

Az IPAR 1.0 a gőzgépek és a gőzhajtás időszaka; ez az első ipari forradalom az 1800 -as évek + / – 40 év idején, amley az addig kézzel végzett feladatok korát váltja le (IPAR 0.0…). Amerika felemelkedését ez alapozza meg: képessé válik a mezőgazdasági termékek nagy mennyiségét olcsón, vasúton és gőzhajókkal a folyók segítségével a világpiacra juttatni. Ez a tőkebeáramlás tette lehetővé az iparosítást, ennek a hátán jöttek létre iparvárosok és zajlott ennek kimeneteként az iparosítás.

IPAR 2.0

Az IPAR 2.0 alapját az IPAR 1.0 adta: a városias ember már nem a kétkezi munkájából él meg, marad idő és energia a gondolkodásra: a tudomány hozza el a továbblépést. A tudományra alapozva nyílik meg a lehetőség előrelépni a tömegtermelésben, ami pedig a termékek és szolgáltatások árának csökkenése révén szélesíti a fogyasztói társadalmat, jóléti eredményeket hozva létre.

IPAR 3.0

Az IPAR 2.0 hosszú kifutású; sokrétű társadalmi hatással járó folyamat. Az IPAR 3.0 a digitalizáció kora: az analóg eszközökről áttérve digitálisra, az elektronika és az informatika térhódítása jellemzi ezt a kort, nagyfokú automatizáció történik meg.

Ipar 4.0

A kockás füzetbe manuálisan rögzített adatokat váltja fel a szenzorok által generált adatokat elemző; és korrekciókat generáló rendszer. A szalagon haladó termékeket kamerával ellenőrizve a selejt mennyisége még nem csökken, azonban a selejt már nem jut el a vevőhöz. Az igazán hatékony rendszer azonban még a selejt legyártása előtt érzékeli a folyamat hibáját: kiegyensúlyozatlanságát, az adatok szórását vagy az adatok folyamatos, de trendszerű eltérülését; és születik meg az új vezérlés: álljon le a folyamat lefutása. Ez már megelőzi a selejt gyártását, azonban ez sem elég: a sor állása miatt az eszközhatékonyság (Overall Equipment Effectiveness, OEE) nem lesz megfelelő, még mindig költségnövekedéssel jár a beavatkozás. Azaz: további rendszer (ek) szükségesek: a megelőző karbantartás hozzájárul ahhoz, hogy a folyamatparaméterek eltérülése sem történjen meg: cseréljük előbb a munkaeszközt, minthogy ne végezze el a rá bízott feladatot. Megfelelő eszköz lehet például a gépi tanulás: a gépi tanulás előre jelezheti a nem megfelelő folyamatot.

Na jó, IPAR 5.0

Vitatott, hogy beszélhetünk-e már erről egyáltalán; de ha igen, akkor az ember – gép közötti együttműködés jelentheti.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Okosgyár

Hatékonyságnövelési szolgáltatás

Gyártási folyamat kialakítása tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

One thought on “Ipar 4.0”

  1. Visszajelzés: Ramp up - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük