Ramp up

Ramp up

Ramp up jelentése

A ramp up a gyártásban a termelés felfutását, tulajdonképpen a termelési kapacitás fokozatos növelését jelenti. Új termékek vagy szolgáltatások bevezetésekor, vagy amikor a kereslet növekszik, a ramp up az a folyamat, ami a folyamatos gyártásfelfutást kezeli. Ramp upról beszélünk például, ha első körben egy prototípus gyártására alkalmas szerszám készül el, amely kis szériájú gyártásra alkalmas, majd újabb és újabb szerszámok követik ezt, ezzel támogatva a termelés felfutását.

A ramp up sikeres megvalósítása érdekében a vállalatoknak számos tényezőt kell figyelembe venniük, és ez alapján elvégezni a pontos számításokat.

Ramp up tényezői

  • A termelési folyamat kapacitása és kapacitásának időbeni változása
  • A szükséges erőforrások (gépkapacítás, perifériák kapacítása, gyártósor kapacitása, raktározási kapacitás)
  • A munkaerő-képzés és -fejlesztése: kompewtencia rendelkezésre állásának helyzete és szintje
  • A minőségellenőrzés, és a MEO kapacítás: a ramp up során kialakítandó gyártócella, sor  a meglévő MEO eszközökkel kontroll alatt tartható? Vagy új módszerek bevezetése szükséges?
  • A szállítási lánc, az alkatrészek, beépülők; új beszállítók rendszerbe illesztése, beszállítófejlesztés, logisztika rendelkezésre állása, beérkező áru ellenőrzés
  • A vevői igények és ezek időbeli felfutása: lineáris vagy exponenciális felfutás

A sikeres ramp up folyamat jól tervezett kell, hogy legyen, és a megfelelő tervezés során sok fő folyamatokon kell végigmenni. A közepes cégméret esetében érdemes már önállóan projektmérnököt foglalkoztatni, aki a felelőse a ramp up folyamatának.

Ramp up lépései

  1. Gyártástervezés, gyártásfelfutástervezés: A vállalatnak meg kell határoznia a termelési kapacitás célértékét, és ki kell dolgoznia egy tervet a célérték eléréséhez. A tervnek figyelembe kell vennie a rendelkezésre álló és a szükséges erőforrásokat, a termelési folyamatot, és a keresleti előrejelzéseket.
  2. Előkészítés: A vállalatnak meg kell győződnie arról, hogy rendelkezésre állnak a szükséges erőforrások, beleértve az embereket, a gépeket, a munkaterületet és az alapanyagot. A munkaerő-képzés és -fejlesztés is fontos része az előkészítési folyamatnak. Amennyiben nem csak saját gyártmány kerül beépítésre, a ramp up folyamatot össze kell hangolni az egyéb beszállítók hasonló tevékenységével és a teljes beszállítói lánccal.
  3. Gyártásfelfutás megvalósítása: A termelési kapacitást fokozatosan kell növelni, hogy biztosítsa a minőséget és a hatékonyságot. A vállalatnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a termelési folyamatot, és szükség esetén módosítania kell a tervet.

A ramp up folyamata időigényes, és gyakran szükséges a rugalmasság, illetve akár az újratervezés. A vállalatoknak készen kell állniuk a váratlan kihívásokra, és képesnek kell lenniük a folyamatok gyors adaptálására. Nagyon lényeges elem PILOT -ok futtatása: amennyiben prototípus szerszám vagy gyártósor készül el először; azzal lemodellezhető a szériagyártás, és így a kezdeti hibák és hiányosságok kiküszöbölhetők. Így lesz a ramp up folyamata megfelelő arra, hogy a növekvő keresletet a vállalat kielégítse és ezzel hatékony és versenyképes maradjon.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Gyártási folyamat kialakítása tanácsadás

Okosgyár

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Ipar 4.0MES termelésirányítási rendszer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük