Folyamatkockázat

Folyamatkockázat

A folyamatkockázat a vállalat működési folyamatainak tervezési, végrehajtási hibájából, végső soron a nem ismert, bizonytalan tényezőkből ered. A folyamatkockázatok tulajdonképpen lehetséges folyamatlépések és ezek következményei.

A folyamatkockázatok kezelése érdekében kiemelt ezek előrejelzése, és a megfelelő reakciók előre történő kidolgozása – -késő egy vagdugót beszerezni, amikor épp folyik valami a csőből.

Folyamatkockázat formái

A folyamatkockázat számos formában jelentkezhet, de jól segít megérteni a helyzetet ha veszünk néhány példát:

 • Egy folyamatot végrehajtó személyi állomány hiánya vagy nem megfelelő a képzettsége, kompetenciája: például, ha egy vállalatnál egy kulcsfontosságú folyamatban dolgozó személy kilép, vagy ha a dolgozók nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, az a folyamat működési zavarához vezethet, és akár a kieső, magas szaktudású kollégát 2-3 másikkal kell pótolni.
 • A folyamatgazda hiánya vagy szerepének tisztázatlansága: a folyamatgazda felel a teljes folyamatért. Ha ezt a felelősségi szintet nem sikerül megfelelően definiálni, marad az egymásra mutogatás: ki vár kire abban, hogy haladjon a feladatok végrehajtása.
 • A folyamatok nem megfelelő tervezése: Ha egy folyamat nincs megfelelően tervezve, nem lehet jól végrehajtani: a tervezetlenség út közbeni korrekciókhoz, félresiklott kísérletekhez, és ezzel veszteséghez vezet.
 • A folyamatok nem megfelelő dokumentálása: Ha egy folyamat nem megfelelően dokumentált, nem végrehajtható: azutasítások csak szóban hangzanak el, nem számon kérhetőek, a végrehajtás módja csak szálról szájra terjed.
 • A folyamatok és folyamatlépések nem megfelelő ellenőrzése: A folyamatok nem megfelelő ellenőrzése: Ha egy folyamat nem megfelelően van ellenőrizve, kimaradnak vagy elmaradnak folyamatlépések, és az ezekre felépített folyamatkontroll ezt nem mutatja meg.
 • A folyamat nincs megfelelően bevezetve: ha a munkatársak nem kapják meg a szükséges oktatást, vagy ha nem minden folyamtlépés lett kellő mértékben letisztázva: nem lehet a folyamatot megflelően működtetni.

A folyamatkockázatok következményei

A folyamatkockázatok jelentős károkat okozhatnak egy vállalatnak, ennek a legtipikusabb példája, ha a felsorolt kockázatok bekövetkeznek.

 • Bevételkiesés: Ha egy folyamat nem megfelelő működése miatt a vállalat nem tud teljesíteni egyes megrendeléseket, az bevételkieséshez vezet – a megrendelés átkerül olyan társasághoz, aki időre tudja nyújtani a szolgáltatást vagy szállítani a terméket.
 • Költségnövekedés: ha egy folyamat nem megfelelő működése miatt a vállalatnak többet kell költenie a hibák kijavítására, az költségnövekedéshez vezet – ha például a beszerzés nem működött megfelelően; nem marad idő az árversenyre, ad-hoc beszerzést kell megvalósítani – ennek biztosan magasabb lesz a költsége.
 • Ügyfél elégedetlenség: Ha egy folyamat nem megfelelő működése miatt a vállalat nem tudja kielégíteni az ügyfelek igényeit, az az ügyfél elégedetlenségéhez vezet: a jó beszállító az, akivel nem kell sokat foglalkozni.

A folyamatkockázat kezelése érdekében végrehajtandó lépések

 • A folyamatkockázat azonosítása: lehet akár ötletbörze vagy strukturált felmérés alapján végezni, a lényeg a teljességre való törekvés, és minden kritikus, akár külső, akár belső kockázat azonosítása.
 • A folyamatkockázat értékelése. A vállalatoknak a folyamataikat át kell tekinteniük, és azonosítaniuk kell azokat a kockázatokat, amelyek a folyamatok hibájából, vagy azok nem megfelelő működéséből eredhetnek, majd értékelni kell a kockázatokat.
 • A folyamatkockázatok csökkentése: A vállalatoknak olyan intézkedéseket kell bevezetniük, amelyekkel csökkenteni tudják a folyamatkockázatokat. Ezek az intézkedések lehetnek például:
  • A folyamatok megfelelő tervezése és dokumentálása
  • A folyamatok megfelelő ellenőrzése és kontroll alatt tartása
  • A folyamatok automatizálása ( a gép is téved, de kevesebbet…).
 • A folyamatkockázatok kezelésére tervet kell készíteni. A kockázatkezelési terv sok elemét célozhatja meg a kockázatoknak.
 • A folyamatkockázat kezelése.

A folyamatkockázat kezelése fontos része egy vállalat kockázatkezelési stratégiájának. Azáltal, hogy a vállalatok azonosítják és kezelik a folyamatkockázatokat, csökkenteni tudják a valószínűségét vagy a súlyosságát annak, hogy a folyamatok hiányosságai jelentős károkat okozzanak a vállalatnak.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Üzleti kockázatkezelés tanácsadás

Folyamatfejlesztés

Folyamataudit

Teljesítménymenedzsment

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Kockázatok és lehetőségek kezelése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük