Folyamatfejlesztés

Folyamatfejlesztés jelentése

A folyamatfejlesztés egy hatékony és strukturált megközelítést jelent a vállalati folyamatok optimalizálására és javítására, az értékteremtés növelésére.

A fejlesztés célja, hogy az üzleti folyamatokat hatékonyabbá tegye, csökkentse a költségeket, növelje a termelékenységet és javítsa az ügyfélélményt. A folyamatfejlesztés során a meglévő folyamatokat auditáljuk (kapcsolódó szolgáltatás: folyamataudit), , elemezzük és átalakítjuk a hatékonyság és a minőség javítása érdekében, hogy a megfelelő inputok és outputok származzanak az egyes folyamtokból.

Kinek ajánljuk a folyamatfejlesztési szolgáltatásunk igénybevételét?

A folyamatfejlesztés szolgáltatásunkat ajánljuk minden olyan vállalatnak és szervezetnek, amelyek szeretnének javítani az üzleti folyamataikon, függetlenül attól, hogy milyen méretűek vagy iparágban tevékenykednek.

Milyen folyamatfejlesztési kihívások merülhetnek fel?

  • hatékonysági problémák
  • átláthatósági hiányosságok (a kollégák nem látják át a folyamatok rendszerét)
  • hosszú válaszidők (szervezeten belülre, de akár kívülre is; nem áramlik az információ)

  • nem megfelelő mértékű az ügyfélelégedettség

Folyamatfejlesztési szolgáltatás folyamata

Folyamatfejlesztés folyamatauditja

Első lépésként auditáljuk (folyamataudit), áttekintjük a meglévő folyamatokat, megérthetjük azokat és azonosítjuk a problémákat, gyengeségeket vagy területeket, ahol fejlesztésre van szükség.

Folyamatelemzés és folyamattervezés

A folyamataudit alatt feltárt és megismert helyzet alapján részletes elemzést végzünk a folyamatokról (folyamatelemzés), megvizsgáljuk a folyamatlépéseket, a folyamat erőforrásait, az információáramlást és a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat. A folyamatelemzést követően tervezési fázisba lépünk (folyamattervezés), ahol új és hatékonyabb folyamatokat dolgozunk ki – folyamatmenedzsmentet hajtunk létre.

Folyamatfejlesztés és folyamatmenedzsment

Ennek első lépése a folyamatmátrix létrehozása. A folyamatmátrix a rendszer alapja, egy kiinduló portál, ahonnét az összes folyamat elérhető, a folyamatok hálózatát teszi értelmezhetővé.

A folyamatmátrix léterhozását követően az újonnan tervezett folyamatokat vagy átszervezett folyamatokat bevezetjük a vállalat életébe, folyamatmenedzsment tanácsadói tevékenység keretében. Ez magában foglalhatja a szükséges tréningeket, a folyamatokhoz kapcsolódó dokumentáció kidolgozását és a szervezeti változásmenedzsmentet.

Folyamatmonitorozás és felülvizsgálat

A bevezetés után folyamatosan monitorozzuk és értékeljük az új folyamatok hatékonyságát. Rendszeres visszacsatolást és teljesítménymutatók elemzését alkalmazzuk annak érdekében, hogy biztosítsuk a folyamatos fejlődést és optimalizálást.

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

Üzleti kiválóság modell bevezetése

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

 

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások