Mentorálás

Mentorálás

A mentorálás a cégeknél egy olyan fejlesztési folyamat, ahol egy tapasztaltabb munkavállaló (mentor) támogat egy kevésbé tapasztalt kollégát (mentorált) a szakmai fejlődésében és a céges beilleszkedésében. A mentorálás során a mentor tudását, tapasztalatait és tanácsait osztja meg a mentorálttal, segítve őt a céljai elérésében. A mentorálás fókusza lehet a belső tanulási folyamat, lehet része az új belépők beillesztési programjának, de akár lehet a tehetséggondozás egyik sikereszköze is.

A mentorálás előnyei

A mentorálás a kedvenc eszközünk, mindenképpen ajánljuk mentorálási program kidolgozását, s a mentorálást, mint folyamat működtetését és szabályrendszerének megalkotását, a számtalan előnyei miatt:

  • Támogatja az új munkatársak beilleszkedését, az onboardingot: az új kollégáknak megvan a folyamatos konzultációra a lehetősége, egy dedikált mentor támogatásával, van kit kérdezi, aki segít eligazodni akár az íratlan szabályok és szokások megismerésében is
  • Megnöveli a munkavállalók megtartását: A mentorált munkavállalók komfortosabban érezhetik magukat a cégben, ha kapnak támogatást és útmutatást. Ez csökkenti a fluktuációt, ami pedig tovább, csökkenti a toborzás erőforrásigényét és költségeit. Minden elköszönő munkatárs értékes tapasztalatot, de főleg, a helyismeretét és termékismeretét viszi el magával – aminek a pótlása gyakran fájdalmasan nehéz feladat; ez idő alatt a folyamtok csak tartaléklángon futnak
  • Javítja a munkavállalók teljesítményét: A mentorok segíthetnek a mentoráltaknak a szakmai fejlődésükben, ami jobb, pontosabb, hiánymentesebb, hibamentsesebb munkavégzéshez vezethet.
  • Erősíti a csapatmunkát és a kommunikációt: A mentorálás során a mentor és a mentorált között bizalmi, mármár baráti kapcsolat alakul ki, javítva ezzel a csapatmunkát és a kommunikációt a cégben. Éppen ezért kiemelten fontos a mentor személyisége: nyíltsága és oktatói vénája, hozzáállása az ’újoncokhoz’.
  • Segíti a tudásmenedzsmentet: A mentorálás során a mentor átadja a mentoráltnak a tudását és tapasztalatait, ami segít a cég tudásbázisának megőrzésében és bővítésében.

A mentorálás szereplői

  • Mentor: A mentor egy tapasztaltabb munkavállaló, aki vállalja a mentorálás felelősségét, az elérhető céges előnyök érdekében. A mentornak jó kommunikációs és problémamegoldó képességgel kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie a tudása és tapasztalatai átadására.
  • Mentorált: A mentorált a mentor támogatását kéri a szakmai fejlődésében és a céges beilleszkedésében.  A mentoráltnak nyitottnak és befogadónak kell lennie a mentor tanácsaival szemben.

A mentorálás sikerének kulcsai

  • A mentor és a mentorált közötti bizalmi kapcsolat: A mentorálás csak akkor lehet sikeres, ha a mentor és a mentorált között bizalmi kapcsolat alakul ki.
  • A mentorálási célok egyértelmű megfogalmazása: A mentorálás céljainak egyértelműen meg kell fogalmazódniuk, hogy a mentor és a mentorált tudja, hogy mit kell elérniük, és mikor ér véget a megfelelő onboarding folyamat
  • A mentorálás rendszeres nyomon követése: A mentorálási programot rendszeresen nyomon kell követni, hogy biztosítani lehessen a sikerét. Meg kell határozni az útközbeni mérföldköveket; és akár időközönként újra végigmenni a folyamat egyes részein, biztosítva, hogy alapos megértés alakuljon ki

A mentorálás egy hatékony eszköz a munkavállalók fejlesztésére és a céges beilleszkedésük elősegítésére. A cégek számára számos előnnyel járhat, ha bevezetnek egy mentorálási programot.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

HR folyamat fejlesztése

Folyamataudit

Gyártási folyamat kialakítása tanácsadás

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Miért kell külsős tanácsadó?

Szervezetfejlesztés

Tudástranszfer

2 thoughts on “Mentorálás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük