Kompetencia-mátrix

Kompetencia-mátrix

A kompetencia-mátrix a munkakörök ellátásához szükséges kompetenciákat tartja nyilván és vizualizálja. A kompetenciák olyan képességek, készségek, ismeretek és attitűdök, amelyek szükségesek a munkakör sikeres ellátásához.

Kompetencia-mátrix hasznossága

A tudásmátrix hasznossága számos területen megmutatkozik, így segíthet a vállalatoknak a következőkben:

 • A munkakörök ellátásához szükséges ismeretek pontos felmérése: A kompetencia-mátrix segítségével a vállalatok pontosan meghatározzák a munkakörökhöz szükséges kompetenciákat. Ez segít a megfelelő jelöltek kiválasztásában, illetve a továbbképzési igények definiálásában és a hatékonyabb teljesítményértékelésben és teljesítménybérezésben
 • A munkatársak fejlesztése: A kompetencia-mátrix megalkotásával a vállalatok azonosíthatják a munkatársi tudás erősségeit és gyengeségeit. Összevetve ezt azzal a tudásigénnyel, amire a vállalatnak szükséges van, ez rögtön segít is a munkatársak oktatási, fejlesztési tervének kialakításában.
 • A vállalati stratégia támogatása: A kompetencia-mátrix segítségével a vállalatok azonosíthatják azokat a kompetenciákat, amelyekre a jövőben szükségük lesz. Ez segíthet a vállalati stratégia kialakításában és a szükséges képzések és fejlesztések megtervezésében.

A kompetencia-mátrix fő összetevői

A mátrixnak két fő összetevője van.

 • Kompetenciák: A kompetenciák lehetnek szakmai (hard skillek) vagy személyes (soft skillek) kompetenciák. A szakmai kompetenciák olyan készségek és ismeretek, amelyek a munkakör ellátásához feltétlenül szükségesek. A személyes kompetenciák olyan attitűdök és viselkedésformák, amelyek a munkakör sikeres ellátásához szükségesek: például a helyes vezetői magatartás.
 • Kompetenciaszint: A kompetenciaszint azt mutatja meg, hogy az adott kompetencia milyen mértékű az adott kollégánál. A kompetenciaszintet általában egy skálán határozzák meg, például: kezdő, haladó, szakértő.

A kompetencia-mátrix elkészítése

A kompetencia-mátrix elkészítése időigényes, több körös feladat, és folyamatosan felülvizsgálandó. Mik a szükséges lépések a mátrix kidolgozásához?

 1. Munkakörelemzés: A vállalatnak először meg kell vizsgálnia a munkaköröket, hogy meghatározza a hozzájuk szükséges kompetenciákat.
 2. A kompetenciák meghatározása: Itt elsősorban a szükséges kompetenciák meghatározására kell koncentrálni. A munkakörök elemzése alapján a vállalat meghatározhatja a szükséges kompetenciákat. A kompetenciák meghatározásakor a vállalatnak figyelembe kell vennie a munkakör feladatait és felelősségeit. Nem a jelenállapot felmérése történik tehát, hanem az elérni kívánt állapot definiálása
 3. A kompetenciaszint meghatározása: A kompetenciákhoz hozzá kell rendelni egy kompetenciaszintet. A kompetenciaszint meghatározásakor a vállalatnak figyelembe kell vennie a munkakör elvárásait. Minimumként egy senior-junior bontás lehetséges, vagy például a munkáját valaki még felügyelettel, vagy már önállóan, mentorálás nélkül végezheti.
 4. Kompetenciafejlesztés: oktatások, ismeretadás, mentorálás.

A kompetencia-mátrix céljai

A mátrixot a vállalatok különböző célokra használhatják. Tipikusan jó példák a kompetenciamátrix használatára a következő esetek:

 • Kiválasztás

A kompetencia-mátrix a megfelelő jelöltek kiválasztásának eszköze. A kompetencia-mátrix segítségével a vállalatok azonosíthatják azokat a jelölteket, akiknek a kompetenciái a leginkább megfelelnek a munkakör követelményeinek.

 • Teljesítményértékelés

A kompetencia-mátrixot a vállalatok a munkatársak teljesítményértékelésére használhatják. A kompetencia-mátrix segítségével a vállalatok azonosíthatják a munkatársak erősségeit és gyengeségeit, és célokat tűzhetnek ki a fejlődésük érdekében; illetve pontosíthatják a bérsávon belüli bérezési elveket.

 • Karrierfejlesztés

A kompetencia-mátrixot a vállalatok a munkatársak karrierfejlesztésére használhatják, egyfajta GAP elemzésként. A kompetencia-mátrix segítségével a vállalatok azonosíthatják a munkatársak fejlődési lehetőségeit, és képzéseket ajánlhatnak fel nekik.

A kompetencia-mátrix a HR osztály számára egy hatékony eszköz, amely segíthet a munkatársak pontosabb és precízebb kiválasztásában, fejlesztésében és karrierutak meghatározásában.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

HR folyamat fejlesztése

Folyamatfejlesztés

Szervezetfejlesztés / szervezetfejlesztési tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Szervezetfejlesztés

Szervezet hatékonysága

Mentorálás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük