Tanácsadás

Tanácsadás

Mi is a tanácsadás?

A tanácsadás egy olyan szolgáltatás, amelyben a tanácsadó szakértelmét és tapasztalatait osztja meg a megbízóval a céljai elérése érdekében. A céges tanácsadás során a tanácsadó egy adott területre fókuszál, pl. stratégia, pénzügyek, marketing, emberi erőforrások, és segít a megbízónak valamilyen, a tanácsadói szerződésben meghatározott cél elérésében.

A tanácsadói projekt mindig sikeres: a megbízás nem egy elvégzendő feladatot definiál, hanem azt az elérendő eredményt, amely teljesülése esetén a projekt sikeresnek tekinthető – azaz csak akkor zárható le a tanácsadás, ha az sikeres volt.

A tanácsadás legnagyobb előnye az, hogy a megbízó szervezet a mindennapi feladatok végrehajtása során nehezen találja meg azokat az extra erőforrásokat, és megfelelő szemléletet, amely a jövőt célozva, a stratégiai elemeinek a megvalósításában segíti. A tanácsadó megbízása pedig nem szól másról, mint a precízen megfogalmazott, szerződésben lefixált és körülírt feladat végrehajtásról, anélkül, hogy a tanácsadónak részt kell vennie a napi feladatok végrehajtásában.

A tanácsadási folyamat tipkus lépései, elemei

Jól definiáltak azok az előnyök, amelyek egy tanácsadás során eredményeképp / részeredményeként létrejönnek, gyakorlatilag a tanácsadási feladat minden lépésében.

Probléma azonosítása

A tanácsadó segít a megbízónak azonosítani a problémákat, kihívásokat és lehetőségeket a cég működésében. Külső szemlélőként más rálátása van a dolgokra, megoldásorientált a hozzáállása, a tanácsadó képes arra, hogy gyorsan a dolgok mélyre ásva, a valódi gyökérokokra koncentrálva azonosítsa a problémát.

Elemzés

Az, hogy a probléma azonosításra került, nem jelenti azt, hogy nyilvánvaló, mi is a gyökérok. A probléma gyakran csak a megjelenési formája a nemmegfelelőségnek, de elemezni kell azt, mi a kiindulás.

Megoldások kidolgozása

A tanácsadó együttműködik a megbízóval a lehetséges megoldások kidolgozásában, figyelembe véve a cég céljait, erőforrásait és korlátait; a megbízása tárgyát, és azokat az elérhető következő lépcsőfokokat, amik reálisan elérhetőek a cég számára.

Megvalósítás

A tanácsadó segít a megbízónak a kidolgozott megoldások megvalósításában, tanácsadással, képzéssel és támogatással, projektmenedzsmenttel, coachinggal. Az elért eredmények a tudástranszfer segítségével a szervezet részévé válnak, így a tanácsadási feladat lejárta után a megbízó képes lesz a hasonló helyzetek kezelésére és megoldására.

A tanácsadó és a megbízó közötti kapcsolat

A tanácsadó és a megbízó közötti kapcsolat kulcsfontosságú a sikeres tanácsadáshoz. A megbízónak nyitottnak és őszintének kell lennie a tanácsadóval, és meg kell osztania vele a szükséges információkat. A tanácsadónak pedig etikusnak, professzionálisnak és megbízhatónak kell lennie.

A tanácsadás igénybe vételének előnyei

  • Javítja a cég teljesítményét: a működési anomáliákat gyorsan és eredményesen fel lehet számolni.
  • Segít a cégnek a céljai elérésében: a tanácsadói kompetencia és független látásmód, illetve a tanácsadó tapasztalata segít abban, hogy egyértelművé váljon, mi akadályozza a céget a célok elérésében, illetve a környezeti változások és a vállalat működése mennyiben tudják megfelelően szolgálni a célok elérését.
  • Csökkenti a kockázatokat: a tanácsadó, függetlenül mindenféle érdektől és ráhatásról, a cég érdekében eljárva, jelentősen hozzájárul a kockázatok azonosításához és értékeléséhez.
  • Fejleszti a munkavállalók képességeit: mindig el lehet és érdemes lesni azokat a fogásokat, amelyeket egy tanácsadó alkalmaz; hiszen a hosszú évekre nyúló tapasztalat biztosítja a jó és akár meglepő megoldásokat, amelyek alkalmazhatóak.

A tanácsadás díja

A tanácsadás díja a szolgáltatás típusától, a tanácsadó tapasztalatától és a projekt összetettségétől függ. A díjazás történhet óradíj, napidíj, projektátalány vagy sikerdíj alapján.

A tanácsadói szerződés

A szerződés meghatározza a feladat jellegét, a tanácsadó díját, a teljesítés határidejét és az egyéb feltételeket. Ez alapozza meg a bizalmi légkört a megbízó és a megbízott között: előre le kell fektetni azokat az elvárásokat, amire azt lehet mondani, a tanácsadói projekt sikeres volt. Gyakran pont ezért, a tanácsadói szerződés sikerdíjas elemeket is tartalmaz.

Tippek és ajánlások a tanácsadó kiválasztásához

  • Meg kell fogalmazni a tanácsadási igényt: mi szükséges a szervezetnek
  • Érdemes ajánlásokat begyűjteni
  • Ismerje meg a tanácsadó tapasztalatát és referenciáit
  • Győződjön meg róla, hogy a tanácsadó stílusa és megközelítése illeszkedik az Ön igényeihez

A tanácsadás egy értékes eszköz és jó befektetés lehet a cégek számára, hogy javítsák a teljesítményüket és elérjék a céljaikat. A megfelelő tanácsadó kiválasztásával és a hatékony együttműködéssel a tanácsadás jelentősen hozzájárul a cég tartós sikeréhez.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Folyamataudit

Gyártási folyamat kialakítása tanácsadás

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Miért kell külsős tanácsadó?

Hatékonyság

Tudástranszfer

One thought on “Tanácsadás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük