Folyamatszabályozás

Folyamatszabályozás

A folyamatszabályozás célja az értékteremtő folyamatok értékteremtő képességének maximalizálása. A folyamatban érintett fél tudja, mit kell csinálni, milyen inputokból tud dolgozni és milyen outputokat kell szállítani az egyes folyamatlépések végrehajtásával. Ezt a folyamatlépést végrehajtó szabályozottan teszi, azaz a vállalat megállapítja azokat a szabályokat – eljárásokat; amelyek leírják az egyes folyamatok működését.

A folyamatszabályozás révén a vállalatok a folyamatokat átláthatóbbá, hatékonyabbá és ellenőrzöttebbé teszik.

A folyamatszabályozás tipikus lépései

 1. Folyamatelemzés – folyamataudit
  • A folyamatelemzés során a szervezetek azonosítják és dokumentálják a folyamataikat, beleértve minden egyes folyamat bemeneteit, a folyamatlépéseket, az outputokat. A folyamatelemzés segít a szervezeteknek megérteni, hogy a folyamatok aktuálisan, a felmérés pillanatában hogyan működnek, és rámutat azokra területekre, ahol folyamatfejlesztés szükséges.
 2. Folyamattervezés
  • A folyamattervezés során a szervezetek meghatározzák, hogy a folyamatokat hogyan kell megtervezni a célok elérése érdekében. A folyamattervezés magában foglalja a folyamatlépések meghatározását, a felelősségek és a feladatok hozzárendelését, valamint a folyamatok ellenőrzésének és mérésének módszereinek meghatározását.
 3. Folyamatszabályozás
  • A folyamatszabályozás során a szervezetek a folyamatokat írásba foglalják, azaz eljárásokat hoznak létre. A folyamatok szabályozása során kiemelten fontos, hogy a definiált folyamatlépések logikusan kapcsolódjanak egymásba; és definiáljuk azt is, mi történik akkor, ha elágazik a folyamat, vagy ha egy folyamatlépés nem teljesül.

Folyamatszabályozás jelentősége

Folyamatszabályozás nélkül a vállalati működés ma már elképzelhetetlen, egyszerűen az üzleti modell nem szolgálható ki szabályozatlan folyamatokkal (de nem megfelelően szabályozott folyamatokkal sem); mégis, érdemes megnézni, milyen konkrét előnnyel jár a szervezetek számára a folyamatszabályozás.

Folyamatszabályozás előnyei

 • Növeli az eredményességet és a hatékonyságot
  • A folyamatszabályozás segít a szervezetnek azonosítani és kiküszöbölni a felesleges lépéseket, kiküszöbölni a párhuzamosságokat, pontosabban meghatározni a feladatokat és felelősségeket.
 • Javítja a minőséget
  • A folyamatszabályozás, főleg a gyártási folyamatok szabályozása biztosítja a folyamat ismételhetőségét, a folyamatok a céloknak megfelelő minőségű termékeket vagy szolgáltatásokat hozzanak létre. Időben tegyék ezt hosszú távon változatlan minőségben, alacsony selejtaránnyal; de például a karbantartási folyamatok folyamatszabályozása biztosítja a 0-24 órás megállás nélküli működés.
 • Növeli a versenyképességet
  • A folyamatszabályozás segít a szervezeteknek versenyképes maradni azáltal, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat eredményessebben és hatékonyabban állítják elő.
 • Segít a folyamatkockázatok azonosításában:
  • A folyamatlépések során végighaladva, minden egyes lépés teljesülése vagy nem teljesülése esetén értékelhető a kockázat; de ugyanígy, a teljes folyamat megfelelő – nem megfelelő működésének kockázata is mérlegelhető. Például, a nem megfelelő beszerzési folyamat következménye a késnőn érkező áru, ami sorállást eredményez, ami nem teszi lehetővé a vevői rendelés (purchase order) kiszolgálását, ez a vevőnél is sorállást okozhat – és máris a vevő kiszámlázza a saját sora leállásának költségeit.

A folyamatszabályozás egy összetett folyamat, amely időt és erőfeszítést igényel, illetve egy folyamatos folyamat is: mindig lehet továbbhaladva fejleszteni a folyamatot; hatékonyabbá tenni, jobb folyamatmutatószámokat generálni.

A folyamatszabályozás megfelelő megvalósítása számos előnnyel jár a szervezet számára. A folyamatszabályozást, mint folyamatot sosem akkor kell elkezdeni, amikor már nagy igény van rá, hiszen az olajozott működéshez olyankor már túl későn járulna hozzá.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Folyamataudit

Üzleti kiválóság modell bevezetése

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Támogató folyamat

Folyamattervezés

3 thoughts on “Folyamatszabályozás”

 1. Visszajelzés: Veszteségek - avalex
 2. Visszajelzés: Termelékenység - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük