Auditterv

Auditterv

auditterv (angolul audit plan)

Egy audittal kapcsolatos tevékenységek és intézkedések leírása. (Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár (ISO 9000:2015)

Az auditterv egy konkrét audittal foglalkozik, egyetlen audit tervezési dokumentuma; olyan  dokumentum, amely az audit célját, terjedelmét, időpontját, erőforrásait és módszertanát határozza meg. Az audittervet az audit előtt kell elkészíteni, és az auditált szervezettel / szervezeti egységgel / területtel egyeztetni kell.

Az auditterv tartalma, általában:

  • Lehatárolás: Az audit célját, terjedelmét és (jog)alapját tartalmazza.
  • Auditkritériumok: A szervezet működését meghatározó előírások, követelmények és szabványok felsorolása (ez lehet az ISO 9001:2015 szabvány, az IATF 16949:2016 szabvány (autóipari szereplők folyamataira specializálva, ISO 14001:2015, lehet Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR), de lehet akár ezek kombinációja, integrált irányítási rendszer is
  • Audit lefutás: Az audit részletes ütemezése, a vizsgálandó területek és tevékenységek meghatározása. Ez eltérő, annak függvényében, hogy termékauditról, folyamatauditról, rendszerauditról beszélünk.
  • Auditcsoport: Az auditot végző személyek neve, esetleg szakmai képzettsége és tapasztalata. A vezető auditor és a kísérő auditorok (pl. junior auditorok) felsorolása
  • Erőforrások: Az audit elvégzéséhez szükséges anyagi, humán és tárgyi erőforrások felsorolása.

One thought on “Auditterv”

  1. Visszajelzés: Audit - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük