2023 mint üzleti év

2023 érdekes év lesz…

2023 érdekes év lesz…

2020 -ig gyakorlatilag a business as usual változatlansága, unalmassága és monotonítása volt érvényes.

Évről évre tervezés, növekedés a tervekben, állandósult alapanyagárak, költségek, alacsony finanszírozási kamatok, enyhe kockázat – az örömidőszak.

Aztán…

A változás állandóvá vált. Aztán még eszkalálódott is…

Az üzleti életben a körülmények naponta változnak: régi üzleti kapcsolatok romlanak meg, és állnak helyre újra, a költségek emelkedőben, miközben az EUR/HUF ciklusa világbajnok.

Aki eddig nem tette, vágjon bele: heti operatív meetingek, és … igen, heti stratégiai megbeszélések.

MI lett más?

2023 az ártárgyalások és áremelések éve

Amikor minden abba az irányba mutat, hogy árat kell emelni, hát meg kell tenni. Milyen okai  vannak ennek? Energiaárak. Szolgáltatások árai. Jogi kockázat ára. Finanszírozás költségének növekedése. Üzemanyag-áremelkedés.

2023 a devizahatás éve

Kezdődött azzal, hogy a 430 at támadó EUR-HUF alapján lehetett tervezni akár, optimistán 400 fölé, realistán 385 -ös EUR-HUF árfolyammal. Ehhez képest az extrém megtámogatott forint szépen hozta éves időszakra most már visszatekintve a 370 -es EURHUF szintet.

2023 a banki finanszírozás kihívásainak az éve

A 0% -os hitelek környezetéből fordul a világ a magas kamattal terhelt finanszírozás környezetébe. Az építőipar a negatív hírek miatt kockázatos, az autóipar szintén. A recesszív környezet a növekedési szcenáriókat lassan eltünteti, lassan a 0 lehet a cél. A bankok kockázatértékelésében ezek a félelmek egyre inkább berázódnak, és az alakulóban lévő bizalmatlanságban muszáj erőt mutatni.

2023 a hiteltörlesztés éve

Itt mutatkozik meg, mennyire kritikus a bizalom megléte a gazdaságban. Ha a bankszektor nem bízik az autóiparban (miért bízna? technológiai evolúció zajlik, egy domináns szereplő kezdi leuralni a piacot (TESLA), miközben egy feltörekvő ÁZSIA épp dömpingel ksézül bevenni a piacot- de mindenesetre, colos lépésekkel épít hídfőállásokat és nyomul tovább ezek révén – naponta erősödve – mindeközben a Volkswagen?  – tipikus összeomlásos környezet.

2023 a vonzó dollár miatt kialakult turbulencia éve

Ha a kockázatmentes amerikai állampapír hoz 2-3 % reálkamatot (amire maga a FED tesz ígéretet a következő évekre), azzal minden más eszköz nehezen tud harcba szállni. Kevesebb beruházás (és ennek utóhatásai), eső feltörekvőpiaci devizák (és ennek utóhatásai), eső tőzsdék (és ennek utóhatásai), eső ingatlanárak (és ennek utóhatásai) – huh, ez egy hosszú lista lehetne.

… mennyire izgalmas témák ezek, nem gondoltam volna.

2023 a gyengék elhullásának éve

Aki nem gyűjtött tartalékot és nem arra készült, hogy a 0% kamat örökké tart majd, most sok feladatot ad magának.

10 évig volt itt minden: EU -s pénzek, sőt, ingyen forrás (vissza nem téríntendő támogatás formájában például); aki ezt megszokta (rászokott), annak a leszédülés erről kemény lehet.

Akinek nincs diverzifikált vevőportfóliója, nehezebben alkalmazkodik.

Akinek nincs diverzifikált termékportfóliója – hát dolgozzon rajta.

Magyarországon az EU -s pénzek nagy része került kapacításfejlesztésbe. Na most – recessziós környezetben első körben a kapacitások szabadulnak fel – és válnak ezáltal olcsóbbá. Az infláció által nyomott környezetben árat kellene emelni – így lesz a magyar árajánlat egyre dráguló. Erre ráültetve a magas energiaárat – ez könnyen vezethet rossz irányba.

Hadd fokozzam: ezt a listát a következőkkel,ezeket még kifejtem:

2023 a kínai ingatlanválság éve

Csődbe ment és menekült az első – az Evergrande. Aztán a második, aztán persze a legnagyobb is megrendült – a Country Garden.

Kicsit persze csalás ez; 3 éve kezdődött. Mármint, csalás, hogy 2023. MÁR 3 éve; hihetetlen, nem? általában ez az, amit minden, az ügyet szemlélő – és persze más hasonló ügyeket követő kolléga benézhet: ezek általában nem 1 napos történetek. Mindig vannak hullámai, ellenintézkedések, remények és még újabb remények, új ötletek.

Ebben a történetben, a túlfújt piacon inkább a csalódás növekedése és a bizalmatlanság indult útnak: az ingatlanfejlesztő nem adja át a lakásokat, be sem fejezi; az előre felvett pénz már elment az előző projektre; vagy az önkormányzat tulajdonolta telekre (és az ezzel járó jóindulatra) ; az alvállalkozó is hitelre dolgozott, és még a cég finanszírozása is hitelből ment, aminek törleszteni kellene a kamatát, aztán majd a tőkét is.

ÉS mi lesz ennek a következménye? Ha a bizalom eltűnik, a tőke menekül. Ha a tőke menekülni akar, a bizalomvesztés miatt, olyan helyre menekül, ahol biztonságot talál. A biztonság keresése ilyen helyzetekben  – félelemhelyzetben – felülír mindent, elindul a pánikeladás: már mindegy, hogy akár kis veszteséggel is, de az emberek szabadulni akarnak az ingatlantól, azaz hozzájutni az abban tárolt pénzhez. Na de ha egyszerre mindenki ebbe az irányba megy, esnek az árak. Ha esnek az árak, az okosok szállnak ki először: még nyereséggel. Aztán jönnek mögöttük a később ébredők, aztán a későn ébredők – ők már a veszteséget kénytelenek realizálni. Az ügylet végén marad még tartozás, de legalább nem lesz nagy adósság.

Aztán ez a folyamat egyre gyorsulva halad addig, amig jön a nagy baj: elfogy a tőke és a vevő a piacról.

Na ekkor jön a cunami.

MI lehet ebből a kilábalás útja? Azért vannak itt eszközök: beavatkozhat az állam, megtilt és ösztönöz; de adhat pénzt is.

De: bizalmat nem adhat.

2023 a japán jen antiéve

2023 az MNB kifosztásának éve

2023 az indiai csoda kifulladásának éve

2023 a merkel utáni Németország ébredésének első éve

2023 a TESLA éve

2023 az elektromos autók háborúnyerésének  első éve

És hát legyen itt még pár elem:

2023 a kínai autók felfutásának éve.

Megjelentek az első fecskék az európai piacon, és már megállíthatatlan a térnyerés: újabb és újabb gyártók és modellek; és a meglepő tanulságok: ezek az autók szépek és jók; és jó az áruk, és jellemzően elektromosok.

és 2023 a német-kínai autóipar összeütközésének éve lesz

A kínai autók szépek lettek, jók lettek, biztonságosak lettek; olcsók; és jönnek be Európába. Erről jobban nem lehet összefoglalni a dolgokat, mint itt: https://concordeblog.hu/2023/10/02/a-nemet-kinai-autocsata/

2023 a kezdődő bankcsődök éve lesz

Ha veszel amerikai államkötvényt, alacsony, mondjuk 2 % hozammal, viszonylag magas árfolyamon, pár évvel ezelőtt, amikor ez jó vétel volt; majd tartod-tartod; aztán a FED alapkamatot emel; és te ülsz a 2% hozamú kötvényeden, ami már nem eladható magas árfolyamon… És ha erre még rájön a kényszer, hogy el KELL add lejárat előtt, nyomott áron persze… Hát ezt csinálta a Silicon Valley Bank (is)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

One thought on “2023 érdekes év lesz…”

  1. admin szerint:

    Jó összefoglaló!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük