Poka-yoke

Poka-yoke

Poka-yoke

Kerüljük el az elkerülhető hibát… Előzzük meg, hogy ne fordulhasson elő!

Azaz: alkalmazzunk bolondbiztos megoldást! A Poka-yoke a nulla hibára törekvés egy eszköze; a LEAN filózófiai megközeléítés egy eleme. Arra való törekvést jelent, hogy az emberi hibát lekezeljük; és így a hibás megoldás ne okozzon kárt.

A Poka-Yoke megoldások három kategórája

Hiba megszüntetés: a hibát már a forrásuknál megszüntetjük, például a üléket használunk szerelési műveletnél, amelybe csak az adott formájú alkatrész illik bele

Hiba észlelése: a hibát a keletkezés során észleljük; a hiba ugyan bekövetkezik, de azonnal észlelhető; mert például a helyesen egymáshoz szerelt alkatrészeket színkóddal összepárosítjuk

Hiba folyamatban való továbbhaladásának megelőzése: a hibát a bekövetkezés után, de még a következő művelet előtt észleljük; ha például a szalagon egy formázott akadályt helyezünk el; amelyen a nem megfelelő alkatrész nem halad át.

Poka-yoke hibaelkerülés

Hogyan kerüljük el az elkerülhető hibát?

Folyamattervezéssel, eszközökkel…a Poka-yoke hibaelkerülés átgondolt megoldásaival. Helyes kényszerpályára terelő megoldásokkal. A véletlen és vétlen hibát elkerülő megoldásokkal.

A Poka-yoke nem egy konkrét módszer, hanem sokféle, a folyamatokat kényszerpályára terelő megoldás alkalmazása.

A hétköznapokban minden percben szembe jönnek a Poka-yoke megoldások: a legkézenfekvőbb a tankolásnál; a tartályba csak a megfelő méretű pisztolyt lehet bedugni. De ugyanígy, a gyerekzár szintén Poka-yoke megoldás, kizárja a gyermek hozzáférését a gyógyszerhez.

Kapcsolódó szolgáltatásunk

Minőségirányítás tanácsadás

Minőségirányítási rendszer bevezetése

Integrált irányítási rendszer

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

Tanácsadási szolgáltatásaink

Kapcsolódó bejegyzések

Hatékonyság

Gemba séta

Nincs ugrás a fejlődésben

Ignoráld vagy innováld

One thought on “Poka-yoke”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük