PDCA

PDCA

A PDCA ciklus, más néven Deming-ciklus vagy Shewhart-ciklus, egy olyan folyamatos fejlesztési módszertan, amely négy lépésből áll, és  körkörösen, újra és újra valósítja meg a folyamatos fejlesztést – a záró folyamatlépést követi egyújabb fejlesztási lépés.

PDCA értelmezése, röviden

P (plan) Tervezd meg!

D (do): Csináld!

C (check): Ellenőrizd!

A (act): Avatkozz be!

PDCA jelentése, részletek

 • Tervezés (Plan): Ebben a lépésben a célok meghatározása, az (akció)tervek kidolgozása a feladat.
 • Végrehajtás (Do): Ebben a lépésben a terv kerül megvalósításra.
 • Ellenőrzés (ellenőrzés, bár értelmében inkább értékelés) (Check): Ebben a lépésben a végrehajtást kell értékelni, és megállapítani, hogy elértük-e a célokat.
 • Beavatkozás (Act): Ebben a lépésben javításokat végzünk a folyamatban

A PDCA ciklus egy egyszerű, de hatékony módszertan, amelyet számos területen alkalmaznak, beleértve a minőségbiztosítást, a vállalatirányítást, és az emberi erőforrások kezelését; bár kétségtelen, a minőségbiztosítással van a PDCA ciklus megnevezés a leginkább összekötve.

A PDCA ciklus egyes lépéseiről részletesebben

Tervezés (Plan)

A tervezési lépésben a következő kérdésekre kell választ találnunk:

 • Mi a probléma vagy a cél, amelyet javítani szeretnénk?
 • Milyen célokat szeretnénk elérni?
 • Milyen változtatásokat kell végrehajtanunk a folyamatban?

A tervezési lépésben fontos, hogy pontosan meghatározzuk a problémát vagy a célt, amelyet javítani szeretnénk. Emellett realista célokat kell kitűznünk, amelyeket a rendelkezésre álló erőforrásokkal elérhetünk. Végül pedig olyan változtatásokat kell végrehajtanunk, amelyek hatékonyan kezelik a problémát vagy elérik a célt.

Végrehajtás (Do)

A végrehajtási lépésben a tervben meghatározott változtatásokat hajtjuk végre. Fontos, hogy a változtatásokat átgondoltan és körültekintően hajtsuk végre, hogy elkerüljük a váratlan következményeket. A változásokat változásmenedzsment keretében kövessük le és kezeljük; a végrehajtásban pedig fontos a projektmenedzsment. Nem kihagyható ebben a körben a körben-lépésben a kockázatok és lehetőségek elemzése!

Elemzés (Check)

Az elemzési lépésben értékeljük a végrehajtást, és vizsgáljuk, hogy elértük-e a célokat. Kritikus ebben a tényeken alapuló döntéshozatal; azaz ehhez méréseket végezhetünk, teljesítménymutatókat elemzünk és visszajelzéseket kérhetünk az érintettektől.

Ha elértük a célokat (a PDC ciklus egy köre véget ért), akkor a folyamattal elégedettek lehetünk. Ha azonban nem értük el a célokat, akkor javításokat kell végrehajtanunk a folyamatban.

A  célok elérése nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk: a világ körülöttünk fejlődik, a versenytársak napról napra fejlesztenek, és versenyelőnyhöz juthatnak!

Műveletek javítása – beavatkozás (Act)

A műveletek javításai lépésben javításokat végzünk a folyamatban, ha szükséges. Ha javításokat nem szükséges elvégezni, rögzítjük a folyamatot. A javítások során figyelembe kell vennünk az elemzési lépésben szerzett tapasztalatokat.

A PDCA ciklus egy iteratív folyamat, amely azt jelenti, hogy a ciklus lépéseit többször is / addig ismételhetjük, amíg el nem érjük a kívánt eredményeket.

A PDCA ciklus, mint a minőségirányítás alapelve, megfelelően alkalmazva számos előnnyel jár:

 • Hatékonyan javítja a folyamatokat.
 • Segít a folyamatok folyamatos fejlesztésében.
 • Segít a problémák megoldásában.
 • A rendszerfejlesztésnek is megfelelő eszköze.

A PDCA ciklus egy egyszerű, de hatékony módszertan, amely számos területen alkalmazható, mint fejlesztési-fejlődési elv.

A PDCA ciklus alkalmazásának hibái

Jó példa a PDCA ciklus nem megfelelő alkalmazására a PA ciklus ismételgetése. A PA ciklus hiányolja az önreflexiót: nincs meg a megtett lépések ellenőrzése, és korrekciót célzó beavatkozás.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Folyamataudit

Üzleti kiválóság modell bevezetése

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

QA-QC-QM

Minőségirányítás

Statisztikai folyamatszabályozás (SPC)

Poka-yoke

One thought on “PDCA”

 1. Visszajelzés: Benchmarking - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük