Társadalmi felelősségvállalás

Társadalmi felelősségvállalás

A társadalmi felelősségvállalás egy szervezet vállalása az értékrendjének megfelelően: a tulajdonos vagy a vezetőség úgy dönt, hogy a cég társadalom és környezet iránti felelősségét érvényesíteni szeretné, társadalmilag felelős társasággá nyilváníthatja magát.

Míg korábban a CSR, azaz Corporate Social Responsibility (magyarul vállalatok társadalmi felelősségvállalása volt a fókuszban; ezt az ISO 26000 szabvány kibővítette: már nem csak a vállalatok, hanem minden szervezet számára értelmezhető a társadalmi felelősségvállalás; így tulajdonképpen a CSR ből SR; Social Responsibility maradt.

Illetve, a társadalmi felelősségvállalás – ESG betűiből az S, mint Social, is erre a fogalomra utal.

A társadalmi felelősségvállalás a munkaügyi gyakorlatokkal indult el; majd a tisztességes működés volt a fókuszban.

A társadalmi felelősségvállalás változása

Természetes folyamat, hogy a felelősségvállalás változik: a társadalmakat más és más problémák érdekelhetik időnként és időszakonként. Egy-egy esemény ráirányíthatja a figyelmet egy-egy ügyre: a környezetvédelem szinte alaptéma, de például a tisztességes verseny, vagy a korrupciómentesség általában a kirívó esetek vállán keresztül kerül reflektorfénybe.

Az innováció eleve megoldást kínál egyes trendekre: a globalizáció a szegénység ellen küzdelmet támogatta a beruházások alacsonyabb munkaerőköltséget jelentő régióiba transzferálásával.

Társadalmi felelősségvállalási jelentés

A társadalmi felelősségvállalási jelentés (ismert még fenntarthatósági jelentés vagy más néven CSR-jelentés néven) egy vállalat társadalmi és környezeti hatásával kapcsolatos tevékenységeit és teljesítményét mutatja be. A jelentés célja, hogy tájékoztassa az érintett feleket a vállalat felelősségvállalásáról, átláthatóságot biztosítson a tevékenységeivel kapcsolatban, és bemutassa a fenntarthatóság terén elért előmenetelét.

A társadalmi felelősségvállalás és fenntartható fejlődés közötti kapcsolat

A társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható fejlődés kifejezések különböző koncepciókat takarnak.

A fenntartható fejlődés koncepció és cél, magát a fogalmat az 1987-es ENSZ Környezetvédelmi és Fejlődési Világbizottság (Brundtland-bizottság) Közös jövőnk című jelentése vezette be.

A fenntartható fejlődés a társadalom szükségleteinek kielégítéseiről szól a bolygónk ökológiai korlátain belül, beleértve azt is, hogy ne veszélyeztessük a jövő generációk a szükségleteik kielégítésére vonatkozó képességét.

A fenntartható fejlődésnek három, egymással összefüggő dimenziója van, a gazdasági, a társadalmi és a környezeti. A szegénység megszüntetése nem lehet sikeres, ha nem adja az alapját a társadalmi igazságosság (pl. a megtermelt jövedelmek újraleosztása) és a gazdasági fejlődés (termelékenység növelése).

Társadalmi felelősségvállalást egy szervezet hirdethet meg: amennyiben a gazdasági társaság tulajdonosi köre vagy/ és felső vezetése úgy dönt, hogy a cég társadalom és környezet iránti felelősségét érvényesíteni szeretné, ezt stratégiaként határozza meg. (ezért is volt az elős megnevezés CSR: azaz Corporate Social Responsibility). De nem csak a for profit, hanem a nonprofit szervezetek is kinyilváníthatják elkötelezettségüket.

Társadalmi felelősségvállalás és fenntartható fejlődés

A társadalmi felelősségvállalás mindazonáltal szorosan kapcsolódik a fenntartható fejlődéshez. Mivel a fenntartható fejlődés mindannyiunk közös gazdasági, társadalmi és környezeti céljairól szól, a társadalmi felelősségvállalási programok becsatolhatók ebbe.

A társadalmi felelősségvállalás érvényesítése, a társadalmilag felelős szervezet döntései és tevékenységei hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.

A fenntartható fejlődés célja, hogy elérje a fenntarthatóságot a társadalom egésze és a bolygó, az ökoszisztéma számára, így nyilván nem egy gazdasági tárasaság fenntarthatóságával – életképességével foglalkozik.

A társadalmi felelősségvállalás szabványa: ISO 26000 A társadalmi felelősségvállalás szabványa: ISO 26000

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Társadalmi Felelősségvállalás (CSR)

Fenntarthatóság tanácsadás

ESG tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz, LkSG

GRI

ESG

Fenntartható fejlődési célok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük