Veszteségek

Veszteségek

A veszteség olyan értékvesztés, amely felesleges, a termékhez értéket nem adó lépésből származik – nem hoz létre vevői értéket. A veszteségek oka a hatékonyság nem megfelelő priorizálása – a veszteség a az ablakon kiszórt pénz! Ha egy szervezet nem definiált veszteségcsökkentő intézkedéseket vagy ha ennek nincs személyi felelőse; az biztos, hogy ott számtalan veszteségforrást lehet azonosítani.

A veszteségek formái – LEAN

A veszteségek számos formában jelentkeznek; egy biztos, hogy minden tevékenységben számtalan formában és variációban fel lehet lelni.

Túltermelésből adódó veszteség

A túltermelést, amely akkor fordul elő, ha több terméket vagy szolgáltatást állítanak elő, mint amennyit a vevő igényel. A túltermelt mennyiséget kezelni kell, raktározni kell, a pénz az áruban van; nincs megfelelő készletforgási sebesség… A túltermelésből származó veszteség a forrása a másik két, készletben és anyagmozgatásban jelentkező veszteségnél is.

Várakozásból fakadó veszteség

A folyamatok során az ember vagy a gép várakozni kényszerül, mert a folyamat nem kiegyensúlyozott, a munkaterület nem megfelelően megtervezett, az irányítás nem megfelelő.

Javításból eredő veszteség

A hibás termék vagy túl későn észlelt nemmegfelelőség következményeképp áll elő.

Mozdulatokban rejlő veszteség

A felesleges műveletek olyan tevékenységek, amelyek nem hoznak létre értéket a vevő számára – lehet ez akár olyan egyszerű mozdulatsor is, mint a séta két üzem között, forgás, áthajolás.

Készletben rejlő veszteség

A készletnek biztosítani kell valamilyen ideiglenes csomagolást; át kell csomagolni, ha át van csomagolva, közben sérülhet, de akár a tárolás alalatt is sérülés, állagromlás érheti a terméket – azaz ezeket újra végellenőrizni kell; hogy az értékesítési folyamatba kerülhessen; de  a legrosszabb, hogy tőkét köt le – és ennek még finanszírozási költsége is van. A készletben rejlő veszteség ellen felvenni azonban a harcot csak akkor szabad, ha a vállalat sikert ért el a folyamatok hibátlan működtetésében.

Anyagmozgatásban, szállításban rejlő veszteség

Az üzemen belüli anyagmozgatás teljes egészében veszteség – és így a lehető legnagyobb mértékben csökkentendő. Minimális, csak az elengedhetetlenül szükséges anyagmozgatás kell, hogy a folyamattervezési alap legyen.

Felesleges tevékenységek végzésből álló veszteség

Veszteségek és LEAN kapcsolata

A LEAN menedzsment fontos része a veszteségek csökkentése. A Lean vállalatok folyamatosan azonosítják a veszteségeket, és olyan módszereket dolgoznak ki és alkalmaznak, amelyek alkalmasak a veszteségek megszüntetésére.

A veszteségek csökkentése

A veszteségek csökkentésének a folyamatfejlesztés számos módját kínálja:

  • A folyamatok optimalizálása: ciklusidőcsökkentés, harmonizáció, munkaszervezés megváltoztatása, stb.
  • A munkafolyamatok átalakítása: más folyamat rendszerbe illesztése, gépesítés
  • Új technológiák bevezetése, robotizálás, gépi kontroll: egy gép 0-24h -ben; hétfőtől vasárnapig, nagy frekvenciában azonosan képes végrehajtani a szükséges folyamatlépést – és nem megy ki cigiszünetre.
  • Az emberek képzése és fejlesztése, szemléletmódváltás: az „eddig is így csináltuk, hát miért csinálnánk máshogy”, a „jó lesz az úgy” szemléletet mindenképpen el kell hagyni, és fel kell cseréni olyan szemlélettel, amelyben a kollégák tudatában vannak a minőség szerepével és fontosságával.

A veszteségek csökkentése kulcsfontosságú a sikeres és nyereséges vállalatok számára. Azáltal, hogy a vállalatok folyamatosan keresik a veszteségeket és azon dolgoznak azok eltávolításán, javíthatják termelékenységüket, költséghatékonyságukat és versenyképességüket.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Tartós siker tanácsadás

Okosgyár

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Folyamatszabályozás

Támogató folyamat

One thought on “Veszteségek”

  1. Visszajelzés: Benchmarking - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük