Ignoráld vagy innováld

Ignoráld vagy innováld

Az újítás fontos része a fejlődésnek, mindig érdemes keresni új és jobb módokat a problémák megoldására, egy adott feladat megoldására.

Az egy helyben járás nem lehet opció: ha minden versenytársunk fejleszt, mi pedig nem, állva maradunk, míg mások előrelépnek, és újabb üzleteket nyernek a jobb áraikkal – ez csak egy irányba vezethet: a vállalkozási tevékenység ellehetetlenüléséhez.

Az innováció előnyei:

  • Növeli a hatékonyságot és a termelékenységet: ha a csavarozási műveletet helyettesítem egy alkatrész helyére pattintásával; a csavarozáshoz szükséges eszközt , a csavarbehajtás idejét, és még ennek a hibalehetőségét is kiváltom akkor, ha bepattanó alkatrészt tervezek a csavar helyére
  • Új lehetőségeket nyit meg: új termékek, új termékvariánsok, új szolgáltatások, hatékonyabb gyártási technológia, precízebb minőség-ellenőrzés, stb. formájában

Az innováció alapja a kreativitás: a kreatív szervezet új ötleteket valósít meg. fejleszt és fejlődik: hasznosítja kreativitását.

Az ignorálással a status quo fenntartása valósul meg, ami nem vezetne előrelépésre: nem fejlődik a rendszer, nem fejlődik a folyamat: lényegében egy struccpolitika valósul meg.

Az ignorálás hátrányai:

  • Nem oldjuk meg a problémát, nem keresünk választ a kihívásra, elfogadjuk: ez mindig is így működött, hát ezután is így fog
  • Lelassítja vagy megakadályozza a fejlődést
  • Konzerválja a folyamatokat
  • Lehetővé teheti, hogy a versenytársak megelőzzenek bennünket (főleg, akik innoválnak, ignorálás helyett)

Az ignorálás, mint megoldás

Egyetlen esetben jelent mégis az ignorálás megoldást: amikor a prioritások nem engedik meg azt, hogy egy adott problémára a jelen pillanatában, vagy a döntés, kockázatelemzés pillanatában erőforrásokat használjunk fel. Például: ha egy termék kis darabszámban de mégis nagy selejtaránnyal gyártott, ignorálnunk kell azt az igényt, hogy lényeges erőforrásokat csoportosítunk át ennek az egy terméknek a problémáinak a megoldására.

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

Szervezetfejlesztés

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

2 thoughts on “Ignoráld vagy innováld”

  1. Visszajelzés: Innováció - avalex
  2. Visszajelzés: Árazási erő - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük