KAIZEN

KAIZEN

A KAIZEN rendszer és szemléletmód egyben; a folyamatfejlesztés, veszteségcsökkentés, költségcsökkentés, minőségtudat megvalósulása

A kaizen jelentése „változtatás a jó irányba” vagy „folyamatos fejlesztés”, a kifejezés Japánból származik. Olyan szemléletet takar, miszerint minden tevékenység javítható, legyen szó akár a munkahelyi folyamatokról, de akár a személyes életünkről is.

A kaizent vállalatoknál alkalmazzák a hatékonyság növelésére, a minőség javítására, és a kitűzött célok elérésére – illetve a költségek csökkentésére. A módszer lényege, hogy akár apró ,de folyamatos lépésekkel haladva érjünk el jelentős fejlődést.

Mivel ez folyamatos költségcsökkentést jelent, a KAIZEN ötlet kidolgozójával a vállalatok általában megosztják a megtakarítást . például jutalom, KAIZEN díj formájában.

Mivel az ötletek egyrésze kifejezetten nagy megtakarítást is eredményezhet; a díj lehet nagy mértékű, akár a bruttó megtakarítás 10% -a is (bruttó, hiszen a megvalósításnak is van költsége).

A kaizen filozófiájában a hibákat nem büntetjük, hanem fejlesztési lehetőségeknek tekintjük. A hangsúly a csapatmunkán és a bevonáson van, így mindenki az ötleteivel hozzájárulhat a közös fejlődéshez – a lényeg a kezdeményezés, a kezdeményezéseket támogató és befogadó légkör; a tenni akarás, az eredmények akarása.

Ennek az előnye abban rejlik, hogy alacsony ráfordítási költségek mellett, hatékony módszerek alkalmazásával rövid időn belül mérhetőek az eredmények és a mindennapos, kis lépésekkel történő előrehaladással a távolabbi tervek is hamarabb teljesülnek: nő a hatékonyság

KAIZEN alkalmazása

A kaizen alkalmazása nem csak a japán kultúrában, japán multiknak dolgozó beszállítóknál jellemző, maga a módszeretna mindenhol bevezethető, és hozhat eredményeket.

Munkahelyi KAIZEN példák

Gyártás fejlesztése

Egy gyártósoron dolgozó csapat észreveszi, hogy sok időt veszít a kéziszerszámok keresésével. Kaizen esemény keretében közösen feltérképezik a problémát, majd megoldásként szerszámtárolókat helyeznek el könnyen elérhető helyekre, és feliratozzák őket. A felirat, mint vizuális elem, megmutatja, milyen az a szerszám, melyik géphez való – nem kell kézbe venni és megnézni. Ott van, mindig a helyén, mindig ugyanott – csa le kell emelni.

Irodai munka hatékonyságnövelése

Egy ügyfélszolgálati osztályon az ügyintézők sok időt töltenek az ügyfél adatainak ellenőrzésével a különböző rendszerekben. Kaizen során egyszerűsítik a folyamatot, létrehoznak egy közös felületet, ahol minden információ egy helyen elérhető.

KAIZEN a privát életben?

Időgazdálkodás: Ha valaki szeretne több időt felszabadítani a hobbija számára, elemezni kell a napi tevékenységeit. Mire megy el az idő, mire megy sok-rengeteg idő, melyik idő tevékeny? Ha például felismeri, hogy túl sok időt tölt telefonon, ezzel kell valamit kezdeni. Beállítható egy időkorlát a közösségi média használatára, például –  így több ideje marad az olvasásra.

Kaizen előnyei

  • Megnövelt hatékonyság: A felesleges lépések és pazarlások kiküszöbölése révén a kaizen projektek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát.
  • Javuló minőség és folyamatos fejlesztés: A hibák és a hibák azonosítása és kijavítása révén a kaizen projektek javíthatják a termékek és szolgáltatások minőségét.
  • Megnövelt munkamorál: A munkavállalók bevonása a kaizen projektekbe növelheti a motivációt és a munkamorált.
  • Erősebb csapatmunka: A kaizen projektek elősegítik a csapatmunkát és a kommunikációt a munkavállalók között.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Folyamatfejlesztés

Tartós siker tanácsadás

Üzleti kiválóság modellek bevezetése

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Tartós siker tanácsadás

Nincs ugrás a fejlődésben

Ignoráld vagy innováld

Hatékonyság

Versenyképesség

Termelékenység

3 thoughts on “KAIZEN”

  1. Visszajelzés: Gemba séta - avalex
  2. Visszajelzés: Benchmarking - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük