Vízió

Vízió

A vízió, magyarul jövőkép (angolul vision), amely egy szervezet céljait és értékeit tükrözi. A vízió inspiráló és motiváló, és irányt határoz meg a szervezet számára. Azt fogalmazza meg, hova akar a szervezet eljutni a jövőben. Ebben a formában a stratégiai irányok választásának az alapja, az üzleti döntések meghatározója.

Vízió, mint a minőségirányítás része

A minőségirányítás fogalomtárában: A felső vezetőség által kinyilvánított törekvés arra, amivé egy szervezet válni szeretne. (Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár (ISO 9000:2015)

Vízió szerepe

A vízió fontos szerepet játszik a stratégiai tervezésben. Utat mutat a szervezetnek, hiszen meghatározza, hogy mit szeretne elérni a jövőben. A vízió alapján a szervezet kidolgozhatja céljait és stratégiáját.

A vízió tulajdonságai

Inspiráló

A víziónak inspirálnia kell a kollégákat, hogy támogassák a vállalatot a vízió megvalósításában, illetve motiválnia az egyéb érdekelt feleket is, hogy bízzanak a vállalkozás sikerében

Reális

A víziónak reálisnak kell lennie, hogy elérhető legyen. Egy csipetnyi irrealitás azért szükséges: ne a megvalósítható biztosat fogalmazza meg, hanem tartalmazzon kihívást

Hosszú távú

A víziónak hosszú távúnak kell lennie, hogy irányt adjon a szervezetnek. Ez csak akkor lehet megalapozott, ha reális bázisokon nyugszik – különben a szervezet csak délibábot fog kergetni.

A jövőkép kidolgozása

A vízió megfogalmazása során a következő kérdésekre keressük a választ:

  • Mi a szervezet célja?
  • Milyen értékeket képvisel a szervezet?
  • Milyen jövőt képzel el a szervezet?

A víziót rendszeresen felül kell vizsgálni, hogy biztosítsuk, továbbra is releváns és inspiráló. Ara azért figyelni érdemes, hogy ez időtálló és konzervatív is kell, hogy legyen.

Néhány jó példa a vízióra

  • Apple: Különleges termékek készítése, amelyek jobbá teszik az emberek életét.
  • Tesla: A fenntartható energia használatának népszerűsítése.
  • A város legjobb étterme: A város legjobb éttermévé válni – ez a víziónk

Együttesen a vízió és a misszió erős alapot ad a szervezet stratégiai tervezéséhez és céljai eléréséhez. Bár ehhez érdemes összefoglalni, mi a vízió és misszió közötti különbség?

  • A vízió a cél, a misszió az út.
  • A vízió inspirál, a misszió irányt mutat.
  • A vízió külső, a misszió belső.

Egy szervezet szándéka kifejezhető víziója, küldetése, politikái és céljai formájában, de ezek között is fontos, hogy meg kell teremteni a harmóniát és a kapcsolódási pontokat.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Üzletmenet folytonosság

Szervezetfejlesztés

Hatékonyságnövelési tanácsadás (performance excellence, OPEX)

Minőségirányítás tanácsadás

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Szervezetfejlesztés

Küldetés

Szervezet hatékonysága

One thought on “Vízió”

  1. Visszajelzés: Küldetés - avalex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük