SMED tanácsadás

SMED tanácsadás – gyors termékátállás, termékváltás tanácsadás

A SMED, vagyis a Single Minute Exchange of Die egy LEAN módszer, amely a gyártási átállások idejének csökkentését célozza. A SMED része a szerszámváltás, de a szerszámmal való átállásnál többet jelent.

A SMED két fő eleme

  • Belső átállások: Ezek azok a műveletek, amelyeket a gép, gépsor, vagy a gyártósor leállása alatt kell elvégezni.
  • Külső átállások: Ezek azok a műveletek, amelyeket a gép működése közben, a gép bekapcsolt állapotában is elvégezhetők. Lehetnek ezek előkészítő műveletek, felfűtés, lehűtés, odaszállítás, de akár az elpakolás is.

A SMED célja, hogy az összes átállási művelet minél nagyobb részét külső átállássá alakítsa. A külső átállások alatt a gép továbbra is termelhet, ami jelentősen csökkenti az átállási időt.

A gyors átállás bevezetésének lépései

  1. Az átállási folyamatok folyamatauditja: Az első lépés az átállási folyamat folyamatauditja, részletes elemzése. Ennek során meg kell határozni, hogy az átállási időt milyen műveletek teszik ki és mennyi idő, hogyan zajlik.
  2. A belső átállások külső átállássá alakítása: A következő lépés az, hogy a belső átállásokat külső átállássá alakítsuk. Ezt úgy lehet megtenni, hogy fejlesztjük az átállási műveleteket: meghatározzuk a nehézségeket ,akadályokat, időrabló tényezőket.
  3. Az átállási folyamat optimalizálása: A harmadik lépés az átállási folyamat optimalizálása. Ennek során meg kell vizsgálni, hogy az átállási műveleteket hogyan lehetne még gyorsabban elvégezni.

A SMED bevezetése jelentősen javítja a gyártási folyamatok hatékonyságát. A módszer csökkenti az állási, átállási időt, ami javítja a termelékenységet és csökkenti a költségeket.

A SMED alkalmazásának konkrét előnyei

  • Csökkenti az átállási időt: A SMED bevezetése a gyártási átállások idejét akár 90%-kal is csökkentheti.
  • Javítja a termelékenységet: A csökkentett átállási idő javítja a termelékenységet, ami több terméket jelent ugyanannyi idő alatt.
  • Csökkenti a költségeket: A csökkentett átállási idő és a javult termelékenység csökkenti a költségeket.
  • Növeli a rugalmasságot: A gyorsabb átállások lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy gyorsan reagáljanak a piaci változásokra, csökkenhet a legyártott batch -ek mennyisége.
  • Javítja a minőséget: A csökkentett átállási idő javítja a minőséget, mivel kevesebb hiba fordul elő az átállások során.

A SMED tanácsadás hatékony módszer, amely számos előnnyel jár a vállalatok számára. A módszer bevezetése azonban nem egyszerű, szakértelmet és tapasztalatot igényel – ebben nyújtunk szakértőként segítséget.

Kapcsolódó szolgáltatásaink

Minőségirányítás tanácsadás

Minőségirányítási rendszer bevezetése

Interim minőségirányítási vezető

Integrált irányítási rendszer

Tanácsadási szolgáltatásaink listája

AVALEX szolgáltatások

Kapcsolódó bejegyzések

Minőségirányítás

Gemba séta

ISO 9001

QA-QC-QM

Poka-yoke